Naar aanleiding van de komende verkiezingen verwelkomde de UHasselt op 18 maart zes Europarlementariërs voor een Europees verkiezingsdebat. Onder de noemer Jouw stem telt! werd teruggekeken op het Europees beleid, gespeculeerd over de sociale zekerheid en gedebatteerd over de politieke situatie in Oekraïne.

Onder het motto Uw stem telt! organiseerde Europe Direct Limburg een debat met zes EU-parlementsleden: Ivo Belet (CD&V), Kathleen Van Brempt (sp.a), Philippe De Backer (Open VLD), Bart Staes (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Mark Demesmaeker (N-VA). Onder leiding van moderator Rob Heirbaut wierpen ze een terugblik op de afgelopen vijf jaar Europees beleid. Een periode waarin crisissen elkaar opvolgden.

Crisis in Europa

Ivo Belet heeft niets dan lof voor zijn partijgenoot Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. “Hij heeft zijn werk goed gedaan”, stelt de tweede op de Europese lijst van CD&V. “De economische brandhaarden zijn onder controle. Nu is het een kwestie van inzetten op investeringen naar de toekomst toe”, stelde hij.

De Backer (Open VLD) is het daar in grote lijnen mee eens: “De EU heeft moeten afrekenen met ontspoorde lidstaten en constructiefouten in de Euro. Ik vind dat de Europese regering daar goed op heeft gereageerd. Ze hadden alleen wat strakker toezicht moeten houden op de banken. Er moet ook meer uniformiteit komen, zodat er sneller beslissingen kunnen worden genomen”, geeft De Backer aan.

Kathleen Van Brempt was het niet eens met hen. Zij vindt dat de Europese regering heeft gefaald. “Voor de economische crisis haalde alle lidstaten hun begrotingsdoelstellingen. Nu is er overal jeugdwerkloosheid. We hebben in de afgelopen vijf jaar fouten gemaakt. De banken zouden moeten meebetalen voor hun aandeel in de crisis”, stelt ze. Bart Staes beaamt dit volledig: “De hebzucht van de banken heeft tot deze crisis geleid. Politieke keuzes hebben dat verder vormgegeven. Ik ben ervan overtuigd dat jobs creëren met een duurzaam klimaatbeleid de oplossing is”, geeft de lijsttrekker van Groen aan.

Mark Demesmaeker (N-VA) legt de schuld dan weer volledig bij de EU zelf. “Griekenland is slecht aangepakt. De euro is niet gebaseerd op een economische realiteit. Door het wanbeleid van de lidstaten heeft de munt de schok niet kunnen opvangen”, haalt hij uit. Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans ziet het zelfs nog veel bleker in. “Het noorden moet betalen voor de slechte manier waar op de crisis in het zuiden is aangepakt. Maar we kunnen er zelf niets aan doen. We hebben niets meer te zeggen. Europa beslist alles”, hekelt hij.

Sociale zekerheid

Er werd op het debat ook gespeculeerd over de sociale zekerheid in Europa. Bart Staes vindt dat de groeiende kloof tussen arm en rijk dringend moet worden aangepakt. “Bedrijven maken misbruik van het Schengenverdrag (dat het vrij verkeer van personen toelaat, red.)”, zegt de europarlementariër van Groen. “We hebben nood aan een sociaal Europol dat ervoor kan zorgen dat in heel de EU dezelfde arbeidsomstandigheden gerespecteerd worden.” Belet is het daarmee eens: “We moeten cao’s respecteren, frauduleuze constructies bestraffen en vooroordelen rond buitenlandse werkkrachten wegwerken”, beaamt hij.

Voor Van Brempt ligt de oplossing in een Europees minimumloon. “Met een minimumloon verdwijnt de ongelijkheid tussen de lidstaten. We moeten er natuurlijk ook op letten dat buitenlandse arbeidskrachten hier ook RSZ betalen. Maar in ruil daarvoor moet er gezamenlijke solidariteit zijn”, aldus Van Brempt. De Backer vindt dat geen goed idee. “Een minimumloon verschuift alleen maar het probleem”, stelt de liberaal. “Het vrije verkeer binnen de EU is essentieel. We moeten dus geen nieuwe barrières oprichten, maar juist meer info uitwisselen. Het oprichten van een Europese databank zou een goede zaak zijn.”

Voor Annemans is het heel simpel. “Draai het Schengenverdrag terug”, zegt hij. Ook Demesmaeker heeft het niet zo voorzien op sociale veranderingen. “De lasten voor de burger liggen nu al veel te hoog”, meent hij.

Oekraïne

De debatavond kon niet om de actuele situatie in Oekraïne heen, waar de EU geen al te beste beurt maakte. Demesmaeker heeft de onrust in Oekraïne van dichtbij meegemaakt. “De Maidanbeweging is een beweging van het middenveld, de gewone burger. De EU heeft dat laten escaleren. Het veiligheidsbeleid, het buitenlandbeleid moet veel beter”, klinkt het. “Eigen schuld”, zegt Annemans. “De EU heeft Oekraïne te veel garanties gegeven”, vindt hij.

Belet is voorstander van sancties tegen Rusland. “Het is niet de bedoeling om Oekraïne zomaar toe te laten tot de EU. Maar we moeten minder afhankelijk van Rusland worden en hen sancties durven opleggen.” Staes is het daar volledig mee eens: “De EU moet daadkracht tonen. Het wapenleveringsverdrag is al overtreden en intussen wordt er Russisch misdaadgeld witgewassen via Europese banken.”

Volgens Van Brempt hebben de meeste sancties weinig effect. “Alleen handelssancties werken. We moeten Putin in zijn geldbuidel raken. Dat is wel een gevaarlijk richting om uit te gaan, want er volgt dan zeker een handelsoorlog.” De Backer is niet zo gesteld op al die Koude Oorlog-retoriek. “We moeten een diplomatieke oplossing zoeken”, vindt hij. “We moeten het internationaal recht respecteren, grenzen opleggen aan Rusland en de Oekraïense economie ondersteunen.”

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 21/03/2014