In Straatsburg vond afgelopen weekend de tweede editie plaats van het European Youth Event (EYE). Net als in 2014 opende het Europees Parlement de deuren voor zo’n 7.500 jongeren tussen zestien en dertig uit alle EU-lidstaten én daarbuiten. In totaal waren 39 naties vertegenwoordigd. Het evenement werd georganiseerd en gefinancierd door onder meer de stad Straatsburg, het European Youth Forum, de Europese Commissie en de Frans-Duitse tv-zender ARTE.

De jongeren konden zich twee dagen naar hartenlust uitleven in ruim 150 workshops, politieke debatten, commissievergaderingen en (digitale) spelletjes. Alle hadden te maken met de vijf hoofdthema’s. War and Peace was een verwijzing naar Tolstoj, maar trachtte vooral ideeën te bieden voor een vreedzame planeet. Apathy or Participation behandelde de lokroep naar meer en directere democratie binnen en buiten de Europese grenzen. In Exclusion or Access werd gediscussieerd over het heikele thema jeugdwerkloosheid. Marianne Thyssen, Europees commissaris voor onder meer Werkgelegenheid en gewezen CD&V-kopstuk, nam deel aan een panelgesprek rond dit thema. Werden ook besproken: Stagnation or Innovation en Collapse or Success, beide behandelden de toekomst van Europa en de Europese Unie.

Tussen de panelgesprekken en debatten door konden de jongeren ook genieten van optredens die authentieke Europese cultuur symboliseerden. Zo zagen we jonge Oostenrijkers optreden in lederhosen en werden we getrakteerd op traditionele Bulgaarse danspartijen. Ook de gamers kwamen aan hun trekken. In de meest vooruitstrevende game op het EYE konden jongeren zelf immigratie-inspecteur spelen. Op basis van feitenlijsten moesten ze bepalen welke individuen de Europese Unie wel in mochten en wie niet. Ook de getuigenis van de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti over haar ruimte-ervaringen kon op veel toeschouwers rekenen.

Pro-Europa?

Bij de 7.500 jongeren was er ook een aantal Vlamingen. Een delegatie van de Vlaamse Jeugdraad kwam op het EYE netwerken. Jessica Guilliams, VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, was vooral gekomen om te discussiëren over ontwikkeling en klimaat. “Er zijn hier interessante organisaties om te netwerken, waardoor ik zowel voor de VN als de Vlaamse Jeugdraad veel kan bijleren”, vertelde ze. “Het is belangrijk dat de Vlaamse Jeugdraad hier is. Om onszelf te tonen en anderen te zien.”

Mohamed Bouzouf, vrijwilliger bij de Vlaamse Jeugdraad en ondervoorzitter van de jeugdraad van Sint-Truiden: “Ik kom ook netwerken, vooral om te ontdekken hoe jongerenparticipatie in andere landen evolueert.”

De Gentse Alexandra Wolf, lid van de Werkgroep Europa van de Vlaamse Jeugdraad, vraagt zich af in hoeverre de Jeugdraad in deze tijden van immigratiecrisis, terreurdreiging en een mogelijke Brexit voorstander is van een sterke Europese Unie?

Jan Raymaekers, een werknemer bij De Ambrassade die de Vlaamse Jeugdraad ondersteunt op federaal en Europees niveau, is duidelijk. “Wij zijn heel actief op Europees niveau. Dit jaar hebben we nog een advies goedgekeurd waarin we pleiten voor meer internationale mobiliteit voor jongeren. In die zin zijn we dus pro-Europees.”

Praatshow

Het Europese Youth Event werd net als twee jaar geleden, toen het eerste EYE plaatsvond, gecombineerd met de European Youth Media Days (EYMD). In het kader daarvan zakten nog eens 130 jonge (aspirant-)journalisten uit heel Europa naar Straatsburg af om de gebeurtenissen van het EYE te verslaan. Dat gebeurde op de traditionele manieren (met nieuwsartikelen, fotografie, radiouitzendingen en nieuwsprogramma’s), maar voor het eerst waren er ook workshops nieuwe media en de tv-praatshow.

De Deense Signe Lerche maakte deel uit van die laatste workshop. Samen met een collega strikte ze een Europees parlementslid voor een interview. Het duo moest dat zelf voorbereiden, laten doorgaan in een tv-studio in het Europees Parlement en daarna monteren. “Het is de allereerste keer dat ik dit doe”, bekent de voormalige stagiaire bij de Verenigde Naties. “Maar EYMD is wel een zeer leerrijke ervaring die naar meer smaakt. Er komt veel meer kijken bij zo’n praatshow dan je zou denken. Vooral het werken met strakke tijdslimieten en het afhankelijk zijn van je collega’s én studiogast was soms lastig, maar vooral heel nuttig voor mijn verdere carrière.”

Lastiger

Mairead McGuinness, een van de vicevoorzitters van het Europees parlement en zelf ex-journaliste, sprak zowel over EYE als EYMD. “Ik geloof dat het in deze tijden veel lastiger is om journalist te zijn, omdat de drang en de druk om te presteren en materiaal aan te leveren zoveel groter is dan vroeger.”

De deelnemers aan het EYE beloofde ze dat hun werk niet voor niets zou zijn. “Alle ideeën die werden besproken en goedgekeurd, worden teruggebracht naar de commissies van het Europees parlement, waar ze door de leden zullen worden besproken.”

© 2016 – StampMedia – Jonathan Hendrickx



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 26/05/2016