Van 29 oktober tot en met 4 november kleurt Antwerpen nog wat internationaler. Dan komen er namelijk jongeren uit 15 verschillende Europese landen samen voor een sessie van het European Youth Parliament (EYP).
De jongeren maken een simulatie van het echte Europese Parlement. Organisators zijn Hans Maes (tevens vice-voorzitter EYP Europolis België) en Lucas Somville. EYP bestaat sinds 1987 en is ondertussen bekend in 35 Europese landen. Ze willen de interculturele dialoog promoten en dat lukt hen aardig met elk jaar 3 internationale en 120 nationale sessies.
Jongerenorganisatie
“In de organisatie zitten jongeren tussen de 16 en 26 jaar oud”, zegt Maes. “Heel wat van deze jongeren zijn afkomstig uit Antwerpen. En na een EYP-sessie in Gent en Brussel mocht volgens ons Antwerpen ook eens aan de beurt komen. Antwerpen is bovendien een goed voorbeeld voor de interculturele dialoog die we willen stimuleren.”
Europa en jongeren
De laatste jaren worden er steeds meer projecten georganiseerd om Europa te promoten bij jongeren. “Het is leuk om te zien dat er steeds meer interesse is van de jongeren voor Europa en de debatten die worden gevoerd. De jongeren leren er ook veel van. Ze leren immers op een positieve manier hun mening te verkondigen, maar ook samenwerken en luisteren naar anderen is belangrijk. Dit mag saai lijken, maar eigenlijk zijn we een heel vrije organisatie”, zegt Maes. “Je leert tijdens een EYP-sessie heel wat nieuwe mensen kennen, maakt nieuwe vrienden en sommige deelnemers vinden zelfs een nieuw lief”, lacht Somville.
Andere landen, andere meningen
Er zijn natuurlijk heel wat verschillen tussen al die verschillende culturen. “Zo zijn de Portugezen qua financiën koppiger”, zegt Maes. “En de Oost-Europese landen hebben sneller het gevoel dat er ergens een dictatuur in schuilt, maar zij dragen hun geschiedenis nog stevig met zich mee.”
Ups en downs
De twee heren zitten al sinds 2007 in de organisatie en hebben natuurlijk al heel wat meegemaakt. “We hebben elk toch al 10 à 15 sessies gedaan. Een speech houden voor meer dan 350 mensen en dan de Europese vlag bovenhalen is zeker en vast een van de meest sublieme momenten. Maar tot 4 uur ’s nachts discussiëren is heel wat minder leuk. Nochtans willen we zeker nog een tijdje doorgaan en van Europa ons beroep maken.”
© 2011 - StampMedia - Tekst: Karolien Segers, foto: Oliver Nimet
Dit artikel werd gepubliceerd door 7voor7 op 20/10/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 21/10/2011