Euroscola is een project van het Europees Parlement dat jongeren samenbrengt om ze meer te betrekken bij de Europese politiek. De 16-jarige Selin Erdogdu uit Genk mocht mee met de editie van 2012. "Ik begrijp de politiek van Europa nu veel beter, daarvoor wist ik totaal niet hoe het in elkaar zat."

Europese jongeren betrekken bij Europese samenwerking en democratie door samen te werken, gebruikmakend van andere talen, dat is het doel van Euroscola. Leerlingen tussen 15 en 18 jaar oud van één school per land komen samen in Straatsburg om te debatteren over Europese onderwerpen. Selin: "We moesten een vragenlijst beantwoorden over de uitleg die gegeven was en hielpen elkaar om de vragen te vertalen, want de vragen waren niet altijd in de officiële werktalen Engels, Frans of Duits gesteld. Het was echt de bedoeling om te leren samenwerken met anderen."

Samenwerking

Op donderdag 16 en vrijdag 17 februari kwamen 24 leerlingen en 2 begeleiders van ieder deelnemend land bijeen in het Europees parlement in Straatsburg. "We werden per land in groepjes verdeeld. Per groepje kreeg je een onderwerp waarbij je een wetsvoorstel moest zoeken. Dat wetsvoorstel moesten we presenteren in de grote zaal, daarna moesten we debatteren over het voorstel en vervolgens moest je stemmen: voor, tegen of neutraal. We konden altijd vragen stellen, de minister-president van Malta, stond voor ons klaar."

Een verrijkende ervaring

Selin zegt dat ze veel heeft bijgeleerd. Niet alleen over de werking van de politiek maar ook over het omgaan met anderen. "Ik begrijp het nu veel beter. Daarvoor wist ik totaal niet hoe het Europees parlement in elkaar zat. Ik vind het nog altijd ingewikkeld, maar deze ervaring heeft het wat duidelijker gemaakt. Soms was het wel lastig om te communiceren omdat er jongeren van veel verschillende nationaliteiten waren."

© 2012 - StampMedia - Felice Dierick, foto: Boumedienne Belbachir


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 23/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/02/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 27/02/2012