Eyemèr door © Natasja Van Looveren

Na de debuutplaat Temporarily Colourblind was het even stil rond Humo’s Rock Rally-finalist Sarah Devreese (25), beter bekend als Eyemèr. Momenteel legt de singer-songwriter de laatste hand aan de nieuwe plaat Good Mourning To You. In tegenstelling tot de vorige krijgt deze een activistisch tintje.

Eyemèr is non-binair, dat wil zeggen dat een persoon zich niet als vrouw of man identificeert. Hierdoor worden de gendergerichte verwijswoorden doorheen het interview op aanvraag van Eyemèr vervangen door de neutrale varianten ‘die’ en ‘hun’. 

Eyemèr staat voor I see. Dat Eyemèr van woordspelingen houdt, valt ook af te leiden uit hun nieuwe plaat Good Mourning To You. "In de periode tussen mijn debuutalbum en mijn nieuwe plaat heb ik iemand verloren aan zelfdoding. Maar de titel gaat ook over een persoon die zelf door een moeilijke periode gaat. Dan voelt het ook alsof je iemand verliest”, vertelt Eyemèr. De centrale thema’s van de plaat zijn mentale gezondheid en LGBTQ+-gerelateerde zaken. “Over het LGBTQ+-thema had ik nog nooit eerder geschreven. In het begin vond ik dat eng, want door daarover te schrijven moest ik ook meteen uit de kast komen. Ik wou graag een nummer over non-binariteit schrijven om anderen te helpen, maar ik was ook bang dat er negatieve reacties op zouden komen. Gelukkig valt dat uiteindelijk allemaal nog wel mee. Nu wil ik mijn muziek bewust gebruiken om non-binariteit onder de aandacht te brengen.”

Crowdfunding

In de tijd van Temporarily Colourblind zat Eyemèr nog bij een platenlabel, nu neemt de artiest het heft in eigen handen. Een crowdfunding-campagne moet Good Mourning To You financieren. Die verloopt volgens een beloningssysteem. Hoe hoger het bedrag dat fans investeren, hoe meer ze ervoor in de plaats krijgen. Superfans die €500 of meer investeren krijgen in ruil een intiem huiskamerconcert.

De crowdfunding brengt ook met zich mee dat Eyemèr bijna het volledige productie- en promotieproces zelf verzorgt. “Door mijn deelname aan Humo’s Rock Rally weet ik hoe ik in grote zalen moet optreden en met feedback en kritiek moet omgaan, maar ook hoe ik een plaat kan maken en promoten. Het was een goede leerschool.”

“De nummers van mijn plaat zijn al geschreven, opgenomen en gemixt. Enkel de mastering (de digitale afwerking van de nummers, red.) moet nog gebeuren. De plaat komt op 1 november 2019 uit, na de promotiecampagne. Als de crowdfunding niet loopt zoals gehoopt zal ik een aantal extra concerten geven om de plaat te financieren. Maar waar een wil is, is een weg.”

Eyemèr door © Fien De Vos

Melancholische opluchting

Hoewel het dit keer misschien minder vanzelfsprekend is om een plaat te maken, heeft Eyemèr kosten noch moeite gespaard om de luisteraar te raken. “Ik denk dat de muziek nog steeds breekbaar klinkt, al zitten er wel meer begeleidende instrumenten in. Al blijven er opzettelijk nog wat foutjes inzitten. Nummers die overdreven geproducet zijn, daar hou ik niet van.”, aldus Eyemèr.

Je zou de muziek als melancholisch en donker kunnen omschrijven. Toch valt op dat het LGBTQ+-thema een frisse wind met zich meebrengt. “Ik denk dat het gevoel en het geluid nog wel ongeveer dezelfde zijn, maar de onderwerpen zorgen ervoor dat mijn nummers melancholisch aanvoelen. Ik kies er bewust voor om over negatievere zaken te schrijven omdat mensen daar niet snel over praten. Zo weerspiegelt mijn nummer Inner Voices hoe het is om mentaal ziek te zijn.”

“Het belangrijkste nummer van mijn nieuwe plaat vind ik dan weer Bird, You Can Fly. Ik noem dat mijn non-binaire nummer. Hoewel het nummer op het non-binaire thema focust en daardoor een activistische toon heeft, vind ik het ook goed geschreven. Het is een hoopgevend nummer, dat ik heb geschreven een week voordat ik zelf uit de kast kwam. Ik sta tegenwoordig positiever in het leven dan bij mijn debuutalbum, misschien schemert dat in de nieuwe plaat door.”

“Als je alle categorieën wegdenkt is een mens gewoon een mens”

M? V? X!

Kid you’ll be fine. You’re not a girl, you’re not a boy, nor am I”, zingt Eyemèr in Bird, You Can Fly. Familie en vrienden reageerden positief toen Eyemèr uit de kast kwam als non-binair persoon. Wat niet betekent dat de invulling van het begrip ‘non-binariteit’ niet door iedereen anders wordt ingevuld. “Voor mij betekent non-binariteit dat ik mij buiten de categorieën van man en vrouw identificeer. Door mezelf niet in een hokje te plaatsen krijg ik het gevoel dat ik geen rekening moet houden met al de stereotypen die verbonden zijn aan de hokjes man en vrouw. Dat voelt heel vrij. Als je alle categorieën wegdenkt is een mens gewoon een mens dat kan doen wat ‘ie wil. “

“Ik vraag ook aan de pers of ze in hun teksten ‘die’ en ‘hun’ willen gebruiken om naar mij te verwijzen. Daar gaat niet iedereen op in. Ik heb soms schrik dat ik door dat te vragen negatieve reacties uitlok of dat de pers niet over mij zal schrijven. Toch vind ik die aanpassing gewoon een kwestie van respect voor andermans identiteit. Maar zolang mijn plaat en het onderwerp aandacht krijgen, wil ik wel een oogje dichtknijpen wat de verwijswoorden betreft.”

“Ik denk dat ik één van de weinigen ben die over non-binariteit schrijft, toch zeker in Vlaanderen. Naar de pers toe breng ik een uniek verhaal. Toch is het niet mijn bedoeling om vanaf nu enkel nog non-binaire nummers te schrijven. Ondanks mijn activisme voor non-binariteit ga ik me dus niet beperken tot één specifiek onderwerp.”

Eyemèr door © Geert Roels
vorige volgende