Van 9 tot 11 mei vindt in Antwerpen een gloednieuw filmfestival plaats: Nieuwe Antwerpse Filmmakers. Een initiatief dat lokaal filmtalent in de kijker wil zetten. In Cinema Zuid tonen vier bekroonde regisseurs hun kunnen, terwijl in Filmhuis Klappei een reeks films wordt vertoond rond migratie. “Jongeren moeten meer te zien krijgen dat licht verteerbaar entertainment.”

In navolging van Gent en Oostende krijgt ook Antwerpen binnenkort een filmfestival. “Het werd hoog tijd”, meent Antwerps districtsschepen van cultuur Lieve Stallaert (Groen).. “Antwerpen telt heel wat succesvolle acteurs en ook steeds meer filmmakers. Dat lokale talent willen we in de kijker zetten. Bovendien wilden we een programma dat de diversiteit van Antwerpen tentoonspreidt. Die diversiteit is te zien in de verschillende afkomsten van de regisseurs, maar ook in hun aanpak en thematiek.”

“Er is een steeds groter wordende community van filmmakers in Antwerpen, die veel contact hebben met elkaar”, getuigt regisseur Raf Reyntjens. “Bovendien gaat het goed met de Vlaamse film momenteel, dus de timing van het festival is ideaal. Helaas is het voor onafhankelijke filmmakers nog steeds erg moeilijk om hun projecten gefinancierd en vertoond te krijgen. Daarom zijn festivals van groot belang om meer aandacht te krijgen voor de kleinere Vlaamse film.”

En daar knelt het schoentje nog enigszins, althans volgens regisseur Bülent Öztürk. “Er wordt nog te weinig promotie gevoerd rond de kleinere, artistieke Vlaamse cinema. Films die buiten de mainstream vallen, worden nauwelijks gedraaid. Als ze al in de zalen komen, verdwijnen ze na een week. Dat vind ik alarmerend”, stelt hij.

Jongeren aantrekken

Nieuwe Antwerpse Filmmakers hoopt dat er ook heel wat jongeren op het festival afkomen. Dat willen ze onder ander bereiken met een workshop scenarioschrijven door filmmakers Bilall Fallah en Adil El Arbi, maar ook door in gesprek te gaan met de filmmakers. “Het festival moet naast een toonmoment ook een ontmoetingsplaats vormen, waar filmmakers en filmliefhebbers in dialoog kunnen treden”, aldus Antwerps districtsschepen van cultuur Lieve Stallaert (Groen).

Oztürk vindt het belangrijk om met de echte cinemakunst naar scholen te trekken, zodat jongeren leren omgaan met bewegend beeld. “Net zoals ze nu al muziekles en kunstgeschiedenis krijgen”, stelt hij. “Ze moeten meer te zien krijgen dan het licht verteerbare entertainment waaraan ze op televisie worden blootgesteld. Op die manier kunnen we het Vlaamse filmlandschap nieuw leven inblazen en jongeren inspireren om zelf met film bezig te zijn.” Er zal daarom ook een open screening plaatsvinden, waarop jonge amateur-filmmakers hun werk kunnen laten zien.

Film en diversiteit

In Cinema Zuid zullen Raf Reyntjens, Bülent Öztürk en het duo Bilall Fallah en Adil El Arbi elk één dag hun werk laten zien, naast een film die hen geïnspireerd heeft. Er zal verder een kortfilmcompilatie vertoond worden van een bonte waaier aan filmmakers die een speciale band met Antwerpen hebben. Hier vindt ook een open screening plaats, een vrij podium waarop jonge amateur-filmmakers hun werk kunnen laten zien. Daarvoor kan je je nog tot 1 mei NAFFILM [at] gmail.com (aanmelden).

In Filmhuis Klappei ligt de nadruk op films die vanuit verschillende perspectieven naar migratie kijken. Op zondag wordt het festival afgesloten met een groot feest in het Zuiderpershuis.

De volledige programmatie vindt u op www.dna.be/50jaarmigratie.

 © 2014 – StampMedia – Maya Witters


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/04/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/04/2014