Iedereen heeft het de afgelopen dagen gevoeld; de zomer komt eraan. En met de eerste zonnestralen duiken ook de eerste festivalaffiches op. Het aanbod wordt iedere zomer uitgebreider. Rock, pop, alternatief, metal, ... alle genres zijn beschikbaar, zowel op de gratis als de betalende festivals.

Rock Herk in Herk-de-Stad draait al drie decennia mee in de festivalwereld. Kwaliteitsvolle en nieuwe acts uit de alternatieve rock- en dance-scene presenteren in een prachtig groen kader is het uitgangspunt. Met 17.000 bezoekers per dag zat het festivalterrein de laatste jaren overvol.

Casa Blanca in Hemiksem is dit jaar aan zijn negende editie toe. De organisatoren willen met het festival het gat opvullen wat betreft zomerevenementen in de streek en de inwoners een divers cultureel programma aanbieden. In 2011 kregen ze maar liefst 73.000 bezoekers over de vloer.

Kostenplaatje

"Alles wordt steeds duurder en terwijl de inkomsten hun maximum bereiken, blijven de kosten stijgen", zegt Maarten Ruelens van Rock Herk. De financiële spanning is niet langer houdbaar waardoor er na dertig jaar een einde aan het gratis-verhaal komt. "We zitten in het beschermd natuurpark Olmenhof, waar we graag nog enkele jaren zouden willen blijven. Maar hierdoor hebben we toch wel wat kosten, bijvoorbeeld om de bomen te beschermen."

Maar het gaat niet enkel om de bescherming van het park. "Ook de veiligheid van onze bezoekers is belangrijk. Daarom is Rock Herk genoodzaakt om het aantal bezoekers terug te brengen tot 12.000 per dag. Zeker na de vorige zomer is veiligheid een prioriteit geworden. Het moet aangenaam blijven voor de aanwezigen om van de muziek te kunnen genieten. Maar veiligheid kost geld."

Gratis blijven is moeilijk

Koen Scholiers van Casa Blanca bevestigt dat: "Met de toenemende wetgeving en regels omtrent veiligheid rijst de vraag of we in de toekomst gratis kunnen blijven. Bovendien hebben we ook een bezoekersstop, 20.000 is de limiet." Een bezoekerslimiet impliceert natuurlijk ook, net als in Herk-de-Stad, een consumptielimiet.

"Het is enerzijds dankzij onze sponsors en anderzijds dankzij de drankconsumptie van onze bezoekers dat wij het festival gratis kunnen blijven aanbieden. Bovendien kan je een steunbandje kopen voor acht euro waarmee je gratis naar het toilet kan en je fiets op de bewaakte fietsenparking mag staan."

Talent kost geld

"Combitickets kosten 32 euro, dagtickets 20 euro. Ik denk niet dat dit overdreven prijzen zijn voor onze affiche", zegt Ruelens. Op die affiche staan onder andere Tocadisco, Dinosaur Jr. en Belgisch talent Steak Number Eight. "Ik ben er wel van overtuigd dat we door betalend te worden bezoekers gaan verliezen. Dat zet ergens wel een domper op de feestvreugde van het dertigjarig bestaan, maar de echte fans blijven komen. Daar ben ik van overtuigd."

"Ik denk dat het overweldigend succes van Casa Blanca te danken is aan het feit dat wij alles bieden wat andere festivals ook bieden, zoals een mooie affiche en een camping, maar toch gratis zijn", zegt Scholiers. In Hemiksem zijn inderdaad niet de kleinste aanwezig. Op de affiche staan onder andere Dimitri Vegas & Like Mike, De Mens en Gers Pardoel.

Het is al enkele jaren een trend. Festivaltickets kosten steeds meer geld en gratis festivals hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Hippe en grote artiesten worden steeds duurder en de muziekliefhebber moet steeds dieper in zijn buidel tasten. Pukkelpop en Couleur Café zijn de voorbije tien jaar ongeveer verdubbeld van prijs. Het dance-festival Tomorrowland verhoogde zijn prijs dit jaar maar liefst met 30 procent. Enkel het Festival Dranouter verlaagt zijn prijs dit jaar met een vijfde door niet meer voor de grote namen te kiezen.

Rock Herk editie 30 vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 juli 2012, in het park Olmenhof in Herk-de-Stad.

Casa Blanca vindt plaats op 1-2-3-4 augustus in de Sint-Bernadusabdij van Hemiksem.

© 2012 - StampMedia - Emily Daelemans, foto: Alexander Godts


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 01/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/04/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/04/2012