De Fietsersbond organiseert voor de tweede jaar op rij een dag waarop ze alle fietsers in de bloemetjes wil zetten. Door heel Vlaanderen werden de handen lustig op elkaar gezet voor iedereen met een stalen ros tussen de benen. "De fietser wordt nog steeds ondergewaardeerd."

Geklap en gejoel voor alle fietsers vanmorgen in de Parijsstraat, want ook de Leuvense Fietsersbond doet mee. "Het is de eerste keer dat wij als Leuvense afdeling van de Fietsersbond meedoen", zegt Erik Daems (48) secretaris en woordvoerder van Fietsersbond Leuven. "Onze Nationale Applausdag is een leuk initiatief waarbij al onze klappers op vrijwillige basis andere mensen gelukkig willen maken en de aandacht willen vestigen op de zwakke weggebruiker."

De oorsprong van het klapfestijn ligt bij de Mechelse Fietsersbond die de samenwerking aanging met Mechelen Klimaatstad. Er werden al verschillende Mechelse edities gehouden, maar vorig jaar pas startte de eerste grootschalige actie doorheen heel het land. Dit jaar werden er zo'n 60 applausteams opgesteld die tijdens de ochtendspits enthousiast met toeters en bellen voor fietsers staan rinkelen.

Mensen gelukkig maken

Ook Hilde Van Wichelen, gemeenteraadslid van Groen!, stond vanmorgen op en besloot te gaan klappen in de Parijsstraat. "Ik heb nog lesgegeven in het Heilige-Drievuldigheidscollege en kan hier dus veel studenten naar school zien fietsen en ze aanmoedigen. Dat de Fietsersbond ook een actie in Leuven op poten zette kon ik niet zomaar voorbij laten gaan. De fietser wordt in onze stad nog steeds ondergewaardeerd en moet heel wat meer aandacht krijgen", zegt Van Wichelen.

Uiteindelijk draait het allemaal om mensen gelukkig maken. "Het is geweldig om fietsers die wat sip en beteuterd komen aanrijden door ons geklap helemaal te zien opfleuren. Van sommige mensen krijgen we een lach, van anderen een verraste blik  of sommigen bedanken ons enthousiast", zegt secretaris Daems. Al kan er aan de opkomst van de vrijwillige klappers nog wat gedaan worden. Vrijwilligers optrommelen is altijd moeilijk volgens de secretaris. "En al zeker als ze er 's morgens vroeg uit hun bed voor moeten komen", lacht Daems.

© 2015 - C.H.I.P.S StampMedia/21Bis- Lien Potemans