Je hebt ze vast al zien staan, de met bloemen versierde fietsen in de straten van Amsterdam die de harten van toeristen veroveren. De Amerikaan Gregory Warren uit Florida, beter bekend als de flower bike man, vertelt het verhaal achter de ‘flowerbikes’.
Hoe ben je hieraan begonnen?
"Mijn vrouw lijdt aan epilepsie. Ze krijgt vaak aanvallen en verliest daardoor een deel van haar geheugen. Ze werd ooit na zo'n aanval dan wakker, en dacht dat ze een contract moest tekenen. Maar dat was nooit gebeurd. Het duurde even voor haar om te begrijpen dat dat iets van vijftien jaar geleden is. Ze raakte ook vaak haar fiets kwijt. Daarom heb ik die versierd met bloemen. Sindsdien raakt ze hem nooit meer kwijt."
Wat betekent het project voor jou?
“Ik deed het oorspronkelijk voor haar, maar toen werd het hier in Amsterdam iets leuks. Het doet deugd om te weten dat ik iets goeds doe, en die energie aan haar kan doorgeven. Op een avond zat ik naast haar en las ik haar de commentaren voor onder een Tiktokvideo over de fietsen die viraal ging. Dankzij die video komt ze nu meer buiten dan vroeger. Vroeger werd ze altijd duizelig en verborg ze haar gezicht. Nu weet ze dat ze niet alleen is als ze buitenkomt. Dat is het belangrijkste.”
Merk je dat de fietsen effect hebben op mensen?
“Ja, zeker. Mensen houden van de fietsen, ze poseren er mee. Ze vinden ze mooi. Toen ik in het begin met mijn vrouw rondreed, hoorde ik telkens ‘mooie bloemen, mooie fiets!’ Dat wilde ik ook. (lacht) Daarom heb ik mijn eigen fiets ook versierd.”
Zie je soms ook negatieve reacties op je werk?
“Helaas wel. Die variëren. Er zijn mensen die de bloemen losmaken en stelen, maar ik heb ook meegemaakt dat er fietsen werden verbrand. Een oude vrouw verweet me 'toerisme te promoten'. Anderen benadrukten dat ik een buitenlander ben, al is mijn oma afkomstig uit Friesland. En, als je ver genoeg terugkijkt, komen de meeste Amerikanen ook uit Europa. Haters zijn er altijd, als creator kan je niet zonder.”
Hoe voel je je dan?
“Het is niet prettig om iets waar je zoveel werk in stopt en dat je met goede bedoelingen maakt, te zien verbrand worden. Maar ik kan niets anders doen dan positief blijven. Ik kan niet negatief doen tegen iemand die negatief doet tegen mij. Zo ben ik niet. Als ik die energie weerkaats, wordt niemand er blij van. Door positief te blijven, win ik. Ik haal er niets uit door hetzelfde te doen. Daarom kies ik ervoor om beter te doen, en er niet te veel energie aan besteden. In the end, I always win.”
Wat is jouw boodschap aan de wereld?
“Love is the cure. Het staat op bijna al mijn fietsen. Ze zijn het product van mijn liefde voor mijn vrouw. Alle complimenten en positieve interacties, maken Michelle en mij blij. De positiviteit doet haar goed. Het doet ons goed. Wees lief tegen elkaar. Liefde is altijd de oplossing.”