In bibliotheek Permeke vond de vierde editie van Frappant TXT plaats. De tekstperformancewedstrijd, waarbij zowel de literaire waarde als de kwaliteit van de theatrale performance van een tekst worden gejureerd. Winnaars van de vorige edities debuteerden allemaal met een roman of dichtbundel. Het bewijs dat Frappant TXT dé springplank is voor jong en literair talent.

Naast andere grote evenementen, zoals de Nacht van de poëzie, telt Frappant TXT, het tweejaarlijks evenement van Creatief Schrijven in samenwerking met de Provincie Antwerpen, mee als één van de belangrijkste Antwerpse literaire evenementen.

Bij aanvang van de avond werd het tekort aan subsidies kort en subtiel door de gastvrouw aan de kaak gesteld. Het is een metropool onwaardig om zodanig in het budget te snijden, dat het prestigieuze karakter ervan verdwijnt in een wel heel erg sobere setting.

Overtuigende winnaar

De Permeke bibliotheek trok een volle zaal en het publiek was meer dan eens ademloos verrast. De jury bestond uit Stijn Vranken, Rudy Vanschoonbeke en Peter Briers. Zij wogen elk oordeel voorzichtig af en benadrukten bij een aantal van hen dat zij over een uniek talent beschikten.

Door de strenge voorselectie kwamen 8 kandidaten. De drie beste opvoeringen van de eerste helft van de avond gingen door naar de tweede ronde. Moya de Feyter overtuigde twee maal de jury én het publiek en won deze editie van Frappant TXT. Sara Eelen werd tweede en Midas De Saedeleir nam de derde plek in.

Sterke performance

Een enkeling na afloop meende in Moya’s stijl de invloed van Maud Vanhauwaert te ontwaren. Vanhauwaert won Frappant TXT 2012 en sleepte dit jaar met haar poëziebundel de publieksprijs binnen van de Herman de Coninck poëzieprijs.

Moya De Feyter liet echter zien dat zij met haar tekst tegelijk een eigen weg heeft ingeslagen. Ze bewees volgens de jury eens te meer dat het mogelijk is om van een sterke tekst ook een sterke performance te maken. We zullen waarschijnlijk nog veel van haar horen.

Bekijk hier de fotoreportage:

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157651131821372/

© 2015 – StampMedia – tekst: Tim Thomaes, foto’s: Milou VerstappenDit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 03/03/2015