Een groep jonge Vlaamse filmmakers is gestart met een crowdfundingproject voor hun fantasiefilm ‘Forest of souls’. Zo probeert de crew meer geld te bekomen om de productie van hun kort(?)film tot een goed einde te brengen. “We doen het zo goedkoop mogelijk”, zegt Bekim Vanbosche, de regisseur van ‘Forest of souls’.

Het is uitzonderlijk dat Vlaamse filmmakers een prent willen maken in het fantasiegenre en dat met zo weinig mogelijk budget. Dit specifieke filmgenre vergt vele indrukwekkende shots en duur materiaal. Daarom startten ze een bescheiden crowdfundingproject om kosten te drukken. De jonge filmmakers zijn op zoek naar ongeveer 3000 euro om de productie tot een goed eind te brengen.

Sinds het project bijna twee weken loopt, zijn er al een vijftal sponsors, maar de regisseur houdt beide voeten op de grond. “We koesteren niet al te hoge verwachtingen”, zegt Bekim Vanbosche. “Het is eerder een klein project dat we maken onder vrienden met behulp van vrijwilligers.” De filmmakers zijn wel van plan het eindresultaat door te sturen naar tal van kortfilmfestivals in de hoop om enkele prijzen in de wacht te slepen. “Maar we moeten bescheiden blijven”, aldus Bekim.

Persoonlijk verhaal

‘Forest of souls’ vertelt het verhaal van een meisje dat een sterke band heeft met haar broer, zelfs na zijn dood. Ze trekt naar het bos der zielen om haar broer terug tot leven te wekken. Daar komt ze in contact met verschillende interessante figuren die het verhaal uitbreiden en meer diepgang geven.

De film is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de regisseur. Het hoofdpersonage haar band met de broer symboliseert de connectie die Bekim met zijn grootvader had. Omdat de regisseur de dood van zijn opa op jonge leeftijd moeilijk kon verwerken, kwam hij later op de idee om ‘Forest of souls’ te maken: “Ik koos voor deze setting omdat mijn grootvader hield van bossen. De film is dus een eerbetoon aan hem.”

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier om projecten te financieren. In plaats van een kredietaanvraag bij de bank is er sprake van direct contact tussen ondernemers en investeerders.  Begrijpelijk zijn financiële instellingen geen fan van de populaire trend. Anderzijds is er een grote groep voorstanders die de wetgeving errond wil versoepelen.

De filmmakers zijn nog steeds op zoek naar investeerders. Wie een bijdrage doet, wordt beloond met diverse aanbiedingen. Ga naar World of Crowdfunding. Wanneer de première precies zal plaatsvinden, is nog niet zeker.

© 2014 – StampMedia – Jelle Geuns


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 14/05/2014