Het nationaal elftal van België staat momenteel op de 68ste plaats op de FIFA-wereldranglijst, terwijl dat van Nederland op de derde plaats staat. "In ons nationaal elftal is er een kloof tussen de jonge en de oudere voetballers", zegt Michel Sablon, technisch directeur van de Belgische voetbalbond KBVB.

"Onze selectie is ook niet zo groot als bijvoorbeeld Spanje, Engeland of Frankrijk. Die landen hebben vijf keer zoveel spelers in de selectie. De gemiddelde leeftijd van andere nationale teams bedraagt meestal 26 of 27 jaar. Bij onze Rode Duivels is dat rond de 23 jaar, dat is heel jong", legt Sablon uit. "Het voordeel is dat de spelers uit de nationale jeugdploegen komen en zo al een dertigtal interlands hebben gespeeld. Talentvolle jeugdspelers zoals Romelu Lukaku mogen bij de A-ploeg spelen. Zo'n talent kan niet wachten."

De hoogste plaats die België ooit bereikte in de FIFA-wereldranglijst is plaats 16 in januari 2003. Na dat jaar is België sterk gedaald op de lijst. Het slechtst ging het in juni 2007, toen stonden ze 71ste. Sablon ziet de toekomst van de Rode Duivels positief. "Dit jong elftal heeft tijd nodig. Binnen enkele jaren worden de jonge spelers ervaren spelers en dat zal zijn vruchten afwerpen."

© 2010 - StampMedia/Plantijn - Laure Van Gestel


WAT ALS EEN KIND EEN WONDERKIND WORDT?
Romelu Lukaku (16): niet alleen een ster voor zijn fans

Romelu Lukaku lijkt het te maken in België. De zestienjarige aanvaller is de jongste Belgische topschutter ooit. Sinds 2009 heeft hij een profcontract bij Anderlecht en op 3 maart 2010 konden we hem voor het eerst zien als Rode Duivel.

Om zijn voetbalcarrière en zijn studies te kunnen combineren, wordt de jonge Belg begeleid. "De studies moeten aantrekkelijk blijven voor Lukaku", waarschuwt Kristel Taelman van Topsport Vlaanderen. "School en voetbal combineren is heel complex, maar we proberen de situatie voor Romelu niet moeilijk te maken.” David Steegen, woordvoerder van RSC Anderlecht: “Hij heeft een begeleider die ervoor zorgt dat alles duidelijk blijft voor hem," de begeleiders proberen de jongen ook zo goed mogelijk af te schermen van de pers. De kans bestaat dat de media-aandacht naar het hoofd kan stijgen en dat willen we voorkomen."

Carrièrebegeleiding

Het project 'Carrièrebegeleiding Bloso - Topsport Vlaanderen', waarachter Kristel Taelman een voltijdse kracht is, begeleidt oude en jonge topsporters doorheen de hele loopbaan. De nadruk wordt gelegd bij momenten in het leven van een topsporter waarop verschillende overgangen plaatsvinden. Dat is bij Romelu Lukaku overduidelijk het geval. Als experte weet Taelman als geen ander wat belangrijk is en hoe zo iemand gecoacht of ondersteund kan worden.

Sociaal netwerk

Een succesvol talent zoals Lukaku mag het sociaal netwerk niet uit het oog verliezen. "Dat netwerk bestaat uit het gezin, familie en vrienden binnen en buiten het voetbalmilieu en schoolmilieu. Als hij bijvoorbeeld op voorhand een afspraak met zijn vrienden plant, laat hij zien dat hij niet alleen een ster voor zijn fans wil zijn."

Ouders op de eerste plaats

De ouders zijn de belangrijkste personen die hem kunnen begeleiden. "Ze dienen te worden geïnformeerd over hoe ze met het topsportgebeuren van hun kind kunnen omgaan. Een normale opvoeding is de beste situatie voor zo'n jongen, op zo'n manier dat hij waarden en normen meekrijgt en een warm nest heeft waar hij zichzelf kan zijn." Kristel verwijst naar de opvoeding van Vincent Kompany, nu 23. Hij was op zijn zeventien ook jong en succesvol. "Zijn ouders gaven Kompany waarden mee en deden hun kind beseffen waar hij vandaan kwam. Hij is van Congolese afkomst en heeft zich vaak ingezet voor projecten in Congo. Dat is mooi."

Verder is de manager een buffer voor alle overbodige invloeden op het gebied van voetbal zoals de media en fans. "Hij heeft contact met de ouders en heeft oog voor de ontwikkeling van de jonge voetballer. Een trainer houdt rekening met de jonge leeftijd. Door de adolescentie kan het gebeuren dat Romelu zich tegendraads gedraagt. Op dat moment hoort de trainer hem op zijn plaats te zetten."

Aantrekkelijke studies

'Topsport en studie' probeert een doenbaar evenwicht te vinden tussen topsport en school. "We proberen de studie van de topsporter mogelijk en aantrekkelijk te maken. Als Romelu Lukaku voor een tijd in het buitenland vertoeft, moet het achteraf mogelijk zijn om de leerstof in te halen. Hij mag zich ook niet achtergesteld voelen", aldus Taelman.

Kanaliseren van aandacht

De experte benadrukt het belang van mediatraining. "Het is belangrijk dat Romelu leert omgaan met de media. Het is goed dat de club de media-aandacht kanaliseert. De woordvoerder van Anderlecht kreeg begin maart tussen de 30 en 40 interviewaanvragen per dag. Als Lukaku die allemaal persoonlijk zou moeten beantwoorden, geraakt hij overspannen. Langs de andere kant is het goed dat hij door de interviews een vaardigheid creëert. Zo kan hij zijn stressbestendigheid verhogen."

© 2010 - StampMedia/Plantijn - Laure Van Gestel


WAT ALS EEN KIND VERHUIST NAAR HET BUITENLAND OM EEN GOEDE VOETBALLER TE WORDEN?
Toby Alderweireld (21): "Geef tijd en kansen aan jeugdvoetballers."

"Er is niet zo'n groot verschil tussen het aantal inwoners van België en Nederland. Maar door de goede opleiding van jeugdvoetballers in Nederland staat hun nationale elftal derde op de wereldranglijst en België op de 68ste", zegt Toby Alderweireld. Hij koos op 15-jarige leeftijd voor zo'n jeugdopleiding bij Ajax in Amsterdam.

Toby Alderweireld, nu 21, ging bij een gastgezin wonen in Nederland en gaf zijn jeugd op om zijn droom waar te maken: een goede voetballer worden. Hij speelde in de jeugd van Germinal Beerschot Antwerpen. Die club sloot in 1999 een overeenkomst met Ajax om samen te werken. Zo kwam Alderweireld zes jaar geleden terecht bij Ajax. "Alleen de beste spelers van GBA mochten de overstap maken naar Ajax. Ik ben blij dat ik die kans gekregen heb, want de kansen die je in Nederland krijgt zijn veel groter dan die in België." In 2009 maakte de Belg zijn debuut bij de Rode Duivels.

Moeilijke periode

Ondanks de mooie kans die Toby kreeg, had hij toch moeite om zich aan te passen. Hij had heimwee naar huis. "Ik kan die heimwee moeilijk beschrijven. De kleine dingen miste ik, zoals thuis 'Flikken' kijken op zondagavond. Bij de jeugd in Amsterdam zat ik echt in een 'Ajaxcultuur'. We aten, studeerden en trainden samen. Van 6u30 tot 19u30 werd ik geleefd, dat hoort bij de leerschool van de club. Er zijn weinig opleidingen zo goed als die van Ajax en dat werpt zijn vruchten af. Ongeveer zeven van de elf basisspelers komen uit de jeugd van Ajax." Veel van hen spelen ook in het nationale elftal van Nederland.

Diepvries

Als het gaat over vrije tijd had onze landgenoot niet veel aan zijn jeugd. "Ik ging naar school en ik moest gaan trainen. Als ik tijd over had ging ik naar mijn ouders in Ekeren. Ik ben iemand die heel graag thuiszit. Ik weet niet of ik het nog opnieuw zou doen. De voetbalopleiding was zwaar, maar ik ben blij waar ik nu sta en ik voel me gelukkig. Als je een goede voetballer wil worden, moet je je enkele jaren in de diepvries steken. Geef kansen en tijd aan de jeugd."

Toekomst

Op 29 mei 2009 was Toby Alderweireld voor het eerst te zien in het shirt van de Rode Duivels. Franky Vercauteren selecteerde hem voor de Kirin Cup. In het seizoen 2008-2009 werd hij door trainer Marco van Basten opgenomen in de A-selectie van Ajax. “Al van jongs af aan was het mijn droom om bij de eerste ploeg van Ajax te voetballen. Ik ben er heel gelukkig en daarom denk ik nog niet aan een carrière in het buitenland. Ik ben blij met wat ik heb en ik wil geen onnodige risico's nemen.”

Niet gaan zweven

"Toby is altijd met zijn twee voeten op de grond blijven staan", benadrukt zijn moeder. "We hebben hem op een of andere manier losgelaten, maar het grote voordeel is dat hij nu op eigen benen kan staan. Dat komt omdat hij op korte tijd volwassen moest worden."

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Laure Van Gestel