De vakbonden voerden maandag actie in de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg. Met de actiedag protesteren ze tegen de besparingsmaatregelen van de regering. In het centrum van Antwerpen was er weinig van te merken, behalve dan aan de Noorderplaats.

Een desolate Grote Markt, een leeg Centraal station en een aantal slenterende winkelaars op de Meir. Van de gevreesde actiedag was er in hartje Antwerpen niet veel te merken. Met uitzondering dan aan de Noorderplaats. Daar: een wegblokkade met rookpluimen, enkele luide knallen en een zenuwachtig rumoer van een honderdtal havenarbeiders die de straat bezetten voor Petra’s café.

Een aantal keer werden omliggende kruispunten afgesloten, maar toch verliep de staking zonder verdere incidenten of hindernissen. Het was ook te merken aan de gelaten sfeer van de stakers. “We nemen dat hier niet zo serieus, hoor”, grapt één van de stakers rond het vuur met een pintje in de hand.

Barbecue

Enkele meters verderop staat een groepje rond een barbecue. “We hebben al voor hetere vuren gestaan, is dat geen goede quote?”, antwoordt de BBQ-er wanneer ik vraag of hij de staking al dan niet serieus neemt.

“Ik zou normaal gaan werken zijn, maar ik denk dat ze me niet goedgezind zouden geweest zijn als ik dat had gedaan. Dus staan we hier nu, in de zon”, legt hij uit. Of ze dan voor of tegen de besparingen zijn? “Besparen moet iedereen en iedereen heeft er een eigen mening over, maar ik sta hier zodat men die besparingen wat meer zou verspreiden”, aldus de diplomatische staker.

Bekijk de fotoreportage:

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649040243779/

© 2014 - StampMedia - tekst: Laura Sear, foto's: Liesbeth Knaeps