Een muziekfestival bestaat uit zoveel meer dan topartiesten, verrassende locaties, verwondering en sauvagerie. Bij een stadsfestival worden bovendien ook nog buurtbewoners, hotels en cafés betrokken. Dat zorgt voor extra aandachtspunten inzake de veiligheid. Een blik op Genk on Stage achter de schermen.

Souleyman overnacht in Carbon Hotel

Genk on stage © Pieterjan Luyten

Ruben, receptionist van het Carbon Hotel op de Europalaan, geeft alvast mee dat er dit jaar niet meer hotelbezoekers zijn dan de vorige edities. Collega Samet stipt wel aan dat het hotel dit jaar extra boekingen voor artiesten heeft ontvangen. Onder andere Omar Souleyman bracht de nacht in Carbon door. Het hotel probeert de gasten zo goed als mogelijk te ontvangen. Het hotel ligt midden de festivalzone en biedt extra folders aan. Het personeel staat ook altijd paraat om vragen te beantwoorden.

Bezoekers eten en drinken minder

Genk on stage © Pieterjan Luyten

Kris, ober van het Stadscafé, legt uit wat de horeca onderneemt om in te spelen op het grote bezoekersaantal van Genk On Stage. Tijdens het festival zetten ze alvast extra personeel in. Ook schrappen ze een aantal items van de kaart. "Maar mensen eten en drinken minder dan de vorige jaren", zegt Kris. Hij denkt dat dit ligt aan het uitgebreide aanbod van food- en drinkstands in de straten van Genk.

Geen overrompeling bij Rode Kruis

Genk on stage © Pieterjan Luyten

Bij het Rode Kruis staat Raoul ons te woord. Hij zegt dat de toestroom van gewonden van dit jaar niet meer of minder is dan andere jaren. Enkele mensen hadden wel al te diep in het glas gekeken en dienden een bezoek te brengen aan de stand van Rode Kruis. "Maar dit is eigen aan elk festival", geeft Raoul mee."We hebben alles onder controle. De festivalgangers houden zich tot nu toe rustig. Vraag is of dat vanavond bij de afsluiting van Genk On Stage ook nog geldt."

Jaar lang werken aan veiligheidsplan

Genk on stage © Pieterjan Luyten

In de Veiligheidscel wordt alles tot in de puntjes gemonitord. Wim Dries, burgemeester van Genk: "Veiligheid begint op voorhand en vraagt om organisatie. We zijn eigenlijk het hele jaar door bezig met het uitschrijven van de veiligheidsaanpak. We delen de pleinen in en bespreken de plaatsing van de podia. Ook risicofactoren worden bekeken, want er zou heel wat kunnen mislopen op het festival", weet Dries.

"Alles wordt gecoördineerd door ons veiligheidshuis. De stap erna is kijken welke middelen we hebben en hoe we die kunnen inzetten. Zo hebben we dit jaar een elftal camera’s die het hele terrein in de gaten houden. We plaatsten zeven lichtkranten om het publiek te informeren. En dan de laatste stap is een goede coördinatie tijdens het evenement zelf. Dan moeten we inspelen op mogelijke risico’s die plots opduiken."

De burgemeester geeft ook aan dat er elke dag een veiligheidsoverleg plaatsvindt en aandacht gaat naar het logistieke verhaal, waaronder de medewerkers. "De crew speelt een belangrijke rol, want zij leiden het festival in goede banen."

Dit jaar zijn er overigens nog niet veel interventies gebeurd. De politie heeft ook niet veel klachten ontvangen. De burgemeester is alvast tevreden met het lopende festival. "Er kwam al veel volk opdagen, maar het bleef gezellig."

© 2015 – StampMedia/Stoorzender – Tekst: Goele Aerts; foto's: Pieterjan Luyten