(PIDMAG) Uit een buurtbevraging in het Limburgse Genk blijkt dat de inwoners de aanwezigheid van drugs en de daarbij horende overlast niet echt als een groot probleem ervaren. Druggebruik staat niet in de top vijf van oorzaken van overlast. Burgemeester Wim Dries denkt echter niet dat het probleem in Genk kleiner is dan in andere steden. "We kunnen het alleen goed onder controle houden."

Wisselwerking

Het is dankzij de verschillende partners waarmee de stad Genk samenwerkt, dat de drugproblematiek relatief houdbaar blijft. Zo zet de stad enerzijds volop in op het preventieve luik, waarin onder andere het Veiligheidshuis, het CAD, Straathoekwerk en het OCMW een belangrijke rol spelen. Anderzijds is het de taak van de politie om op een repressieve en controlerende manier tegen druggebruikers op treden. "Beschouw het als een wisselwerking van verschillende actoren die nauw met elkaar samenwerken, een geïntegreerde keten als het ware."

Voortrekkersrol

De combinatie van repressie en preventie is volgens burgemeester Dries een uitstekende manier om het drugprobleem in de stad aan te pakken. "Ik geloof heel sterk in de combinatie preventie en repressie. Je lost het drugprobleem niet op door de politie enkel repressief te laten optreden." Hij merkt tevens op dat Genk de eerste Limburgse gemeente was die in 1983 een drugbeleid op poten zette. "We hebben op gebied van preventiebeleid altijd een voortrekkersrol gespeeld."

Hoewel Genk geen grensgemeente is, voelt burgemeester Dries toch enigszins de impact die het gewijzigd beleid in Nederland met zich meebrengt. Toch ziet hij niet meteen een reden om zijn eigen drugbeleid drastisch om te gooien.

Evolutie

Tenslotte ziet Wim Dries een evolutie in de manier waarmee we met druggebruik omgaan. "Denken dat er geen druggebruik in scholen is, is naïef. We merken zelfs dat er, zowel met alcohol als cannabis, vandaag openlijker wordt omgegaan dan pakweg twintig jaar geleden."

© 2013 - StampMedia - Valerie Van Nuffel, foto: Pauline Poelmans
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in PIDMAG, het magazine van StampMedia, Jaargang 2, Nr. 4, p. 3.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 17/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 17/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 17/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 17/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 21/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 21/06/2013, p. 3