"Alles is veel te proper en te precies afgemeten. Zelfs de bloemschikking is akelig nauwkeurig." Ziedaar de eerste indruk van een niet-Limburger over het Genkse stadscentrum. Schepenen Ali Caglar en Anniek Nagels geven de feiten achter de indrukken.
De citaten komen van Bert Roymans (20) uit Antwerpen. Hij begrijpt dat jongeren in Genk het centrum saai vinden. "De enige plek voor de jeugd ligt tegenover de politiedienst. Kattenkwaad uithalen is onmogelijk", zegt hij. "Jongeren moeten zich soms kunnen laten gaan." Maar hij vindt het ook vreemd dat de laatste bus om acht uur 's avonds vertrekt. "Iets gaan drinken doet een jongere toch pas na negen uur?"
Mariam Sourroukh uit Temse had ook meer verwacht van een grote stad als Genk. "Ik was zondag in Genk. Na zeven uur 's avonds verdween iedereen. Een akelige stilte overviel me. Zelfs bij het station was er niemand te bespeuren, terwijl er zoveel eetgelegenheden en cafeetjes zijn."
Danscafés
Schepen van Jeugd Anniek Nagels (CD&V) begrijpt de kritiek een beetje. "Maar het jeugdcentrum Rondpunt 26 ligt net ideaal voor jongeren. De omgeving met een park biedt meer mogelijkheden. En de politiediensten kijken niet constant naar het jeugdcentrum. Wel is het handig dat ze zo dichtbij zijn. Als er iets foutloopt, kunnen ze onmiddelijk in actie komen", legt Nagels uit. "Sowieso zijn er bij elke grote fuif undercoveragenten voor de veiligheid. Ook bij Genk on Stage", vertelt ze. Aan het probleem van de bussen, kan de stad niet veel doen. "De Lijn bepaalt dat. Wel kunnen we misschien gebruik maken van provinciebussen in de late uren."
Andere indrukken van niet-Limburgers hebben te maken met de architectuur en het uitzicht. Bert Roymans vindt het opvallend proper. 'Te proper' zelfs. "Er is ook te veel over nagedacht. Elke millimeter lijkt uitgewerkt en ik zie weinig historische gebouwen", zegt Roymans. Sourroukh is het daar mee eens. "De appartementen deden me denken aan de zeedijk en aan bejaarden. Alles lijkt zo artificieel."
"Historische gebouwen plaatsen, is onmogelijk. Genk is een jonge stad waarvan het centrum gemaakt moest worden", zegt schepen van Openbare Werken, Ontwerp en Meting en Leefmilieu Ali Caglar (CD&V). "We doen wel ons best om het zo gezellig mogelijk te maken. Voor de toekomst hopen we een soort grote markt te hebben met cafeetjes en danscafés. En als jongeren zoiets als een graffitimuur willen, zal dat ook wel mogelijk zijn." Over de precisie zegt hij: "Vanuit esthetisch oogpunt is dat mooi en ordelijk. Het stadsbestuur vond dat in lijn met de rest van het plan voor het centrum."
Minaret
Is het centrum te proper? Caglar: "Als een Antwerpenaar dat vindt, is dat een compliment. Wij doen ons best om het netjes te houden. Elke dag staan vijf mensen van de reinigingsdienst paraat. Twee mensen op een wagentje, de andere drie rapen het zwerfvuil op."
De Oost-Vlaamse Sourroukh heeft ook wel positieve dingen over Genk te zeggen. "Ik vind Genk fantastisch om de natuur." Ook Bert Roymans ziet positieve kanten. "Er heerst hier veel minder apartheid dan in het centrum van Antwerpen. Hier zijn mensen uit alle groepen te vinden, ze lijken niet langs elkaar te lopen. Maar er mag wel meer diversiteit in de architectuur komen. Alles is zo blank. Het zou bangelijk zijn om een minaret in het centrum tegen te komen", lacht hij.
Caglar begrijpt dat laatste wel. "Opvallende andere gebouwen zijn er niet. We hebben wel Griekse en Italiaanse kunst. Maar het mag visueler worden", zegt hij. Tijdens de ramadan komt daar even verandering in. "Dan is er opnieuw een grote ramadantent in de buurt van de Limburghal. Dat is wel niet in het centrum, maar wel dichtbij."
© 2010- StampMedia - Hasna Ankal
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 19/04/2010
Dit artikel werd gepubiceerd door Gündem - online op 19/04/2010