Vanaf 1 juli moeten rokers hun sigaret doven in alle Belgische cafés. Het Grondwettelijk Hof staat geen uitzonderingen meer toe. Uitbaters van Genkse rookcafés reageren verontwaardigd en vrezen het ergste.

Het rookverbod in België geldt sinds december 2009, maar kende een aantal uitzonderingsregels. Zo was roken tot 2014 nog toegelaten in cafés die geen vers voedsel serveerden. Het Grondwettelijk Hof heeft die regel nu tenietgedaan. De horecazaken krijgen nog tot juli de tijd om aparte rookkamers in te richten.

Zaakvoerder Herman Bijnens van café Meng in Genk vreest de gevolgen van het rookverbod. Tachtig procent van zijn klanten rookt. "Ik kan ze toch niet allemaal buitengooien? In de zomer kan dat nog, maar in de winter zullen de klanten klagen."

Veel van zijn klanten verfoeien het rookverbod. "Niet-rokers gaan toch ook dood? Als het zou helpen, ging ik meteen betogen", reageert Sonja Frans. "Al veertig jaar komt hier twee dagen per week een clubje kaartspelers. Meestal steken ze een dikke sigaar op. Waar moeten die naartoe? Het rookverbod heeft zware gevolgen voor het sociale leven", voegt Marc Hoogmartens toe.

Eigen risico

Ook in café Camargue wordt er nog duchtig gerookt. "Het rookverbod voor eetcafés begrijp ik nog enigszins. Van gewone cafés moeten ze afblijven. Dat de regering zich eens bezighoudt met belangrijke zaken. Wij als Belgen mogen niets meer", vindt roker Marc Wilders.

Dit café zal over een rokerskamer beschikken. Personeelschef Chris Jans vreest de financiële gevolgen.
Klant Sabine Spiessen rookt zelf niet, maar is toch tegen het verbod. "Als ik een rookcafé binnenga, doe ik dat op eigen risico. Je moet toch ergens van doodgaan. Roken brengt gezelligheid met zich mee. Niet-rokers moeten daar maar tegen kunnen."

Discriminatie

Zaakvoerder van café Amadeus Kevin Cuciarre investeerde 4.000 euro in een afzuiginginstallatie. Die wordt nu overbodig. Hij voelt zich bekocht. "Als ik roken toelaat, heb ik een boete aan mijn been. Als ik het verbied, krijg ik last met agressieve klanten. Roken ze buiten, verdwijnen ze zonder te betalen", zucht Cuciarre.

"Pure discriminatie", reageert klant en roker Tanja Huylebroek. Volgens haar moet elke caféuitbater de vrije keuze krijgen of hij roken al dan niet toelaat. "De klant kan toch zelf beslissen? Als de rook hem stoort, moet hij maar een ander café uitzoeken."

© 2011 - StampMedia/Xios - Liesbeth Merckx, Foto: Sebastiaan Franco


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 24/03/2011