Op 13 mei kregen de leerlingen van het vijfde jaar basisonderwijs in Genk workshops over fair trade of eerlijke handel. Genk viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan als FairTradeGemeente en ook de Genkse wereldwinkel bestaat twintig jaar. De kinderen kregen ook bezoek van een Oegandese theefabrikant.
Jaarlijks organiseert het stadsbestuur in samenwerking met het Genks Comité voor Ontwikkelingssamenwerking (GCOS) een Wereldkijkdoos voor de leerlingen van het vijfde leerjaar. "Dit jaar bezoeken acht klassen uit verschillende Genkse scholen ons", vertelt Anne-Marie Zwakhoven van GCOS.
"De kinderen krijgen informatie en workshops over eerlijke Noord-Zuidhandel. Vzw Oxfam Wereldwinkels viert dit jaar immers zijn veertigjarig bestaan. Ook Genk is trouwens al vijf jaar FaiTradeGemeente."
Cultuurschok
De leerlingen kregen onder meer uitleg over de producten van de wereldwinkel. "We leren hoe het er in andere landen aan toe gaat. We mogen blij zijn dat wij naar school kunnen. Sommige kinderen zijn nooit tevreden met wat ze hebben", vertelt Yenthe.
Haar klasgenoot Robbe bezocht Senegal met zijn ouders en dat was voor hem een echte cultuurschok. "Wij logeerden in een chic hotel, buiten zaten bedelaars zonder benen. Sinds ik dat zag, vind ik het belangrijk dat anderen de problemen van andere landen ook kennen."
Weinig besef
Betty Peeters van Vredeseilanden organiseerde een workshop over eerlijke handel. De leerlingen vertegenwoordigden vier landen: Amerika, België, Congo en Bolivië. Ze moesten zo veel mogelijk vormen uitknippen, waarbij de armere landen minder materiaal kregen.
"Zo leren kinderen dat het lot je geboorteplaats bepaalt. Hoe armer je land, hoe moeilijker het is om iets te verdienen. Als ze dat onthouden, ben ik al blij. Te veel kinderen hebben weinig besef over onrechtvaardigheid in de wereld", vindt Peeters.
Theefabrikant
Genk kreeg ook bezoek van een theefabrikant uit Oeganda. Twintig fairtradeproducenten uit het Zuiden en vertegenwoordigers van internationale organisaties bezochten ons land deze week voor een seminarie. Caleb Tumwesimire is voorzitter van de raad van bestuur van Kayonza Tea Growers Factory, een theecoöperatie uit Oeganda. Hij was te gast in de Wereldwinkel van Overpelt en kwam een kijkje nemen tijdens de workshops in Genk.
"Ik vind dit een zeer goed initiatief. Op deze manier moedigen we jonge kinderen aan om anderen te helpen. Dankzij Fair Trade kreeg onze theehandel veel steun. De situatie van veel handelaars is al veel verbeterd sinds veertig jaar geleden", aldus Tumwesimire.
© 2011 - StampMedia - Liesbeth Merckx
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 16/05/2011