Vanaf 1 januari 2012 legde de Genkse gemeenteraad een sluitingsuur op aan de plaatselijke nachtwinkels wegens klachten over overlast rond de winkels. Eén uitbater verzette zich tegen het opgelegde sluitingsuur en kreeg gelijk van de Raad van State. Daarop werd het reglement vernietigd.
De maatregel die stad Genk had uitgebracht op 15 december 2011 legde de nachtwinkels een vervroegd sluitingsuur op. Voortaan zouden nachtwinkels op werkdagen open mogen blijven van 18 tot 24 uur en van 18 tot 1 uur 's nachts op vrijdag, zaterdag en alle dagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan.
Kwaad bloed
Eén uitbater trok naar de Raad van State om dit besluit aan te vechten. Het rechtsorgaan gaf de uitbater gelijk op de grond van onvoldoende argumentatie wat betreft de overlast. De maatregel was daardoor in strijd met het algemeen rechtsbeginsel van de vrijheid van handel en nijverheid.
De nieuwe regelgeving zette ook kwaad bloed bij de uitbater van nachtwinkel Nightwalker: "Onze werktijden werden onvrijwillig verkort, waardoor ook onze omzet daalde", zegt uitbater Akkar Taylan. De investeringen en arbeid die de uitbaters in hun winkels hebben gestoken werden met de maatregel teniet gedaan.
Service
Voor de aanpassing van de openingsuren bood de Nightwalker 's nachts een service aan de centrumbewoners. Omwonenden en voorbijgangers kregen de kans om iets te kopen wat zij op dat moment nodig hadden. "Wij boden een bepaalde dienst aan de centrumbewoners door 's nacht open te blijven. Een plaatselijk tankstation mag wel 's nachts open blijven. Dat vonden wij oneerlijke concurrentie", aldus een misnoegde Taylan.
Overlast?
De overlast die het gemeentebestuur aanhaalde is vooral te vinden rondom de nachtwinkel in het centrum van Genk. Met name de stationsomgeving en het Molenvijverpark worden vervuild met drank- en etensresten die afkomstig zouden zijn van de nachtwinkel. De uitbater van de betreffende nachtwinkel heeft echter al meerdere initiatieven genomen om dergelijke overlast te voorkomen. Niet alleen plaatste hij vuilnisbakken, ook jaagt hij regelmatig hangjongeren weg.
Carbonhotel
Hugo Cerulus, een bezoeker van nachtwinkel Nightwalker, verdenkt niet de nachtwinkel, maar het nabij gelegen Carbonhotel van de overlast. "Met name het nachtlawaai, maar ook de vuiligheid zijn volgens mij afkomstig van het Carbonhotel. Als de nachtshift erop zit, maakt het personeel zeker drie keer per maand veel lawaai op straat", zegt hij. Een medewerker van het Carbonhotel weerlegt dit verhaal. "Wij hebben een nachtwaker die een oogje in het zeil houdt en wij hebben nog nooit klachten gehad van gasten of voorbijgangers", klinkt het bij het hotel.
© 2012 - StampMedia - Antonino Musso, foto: Maurizio Ciranni
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 03/08/2012