De Genkse studenten zijn niet tevreden over de uitgaansgelegenheden, het aantal koten en het openbaar vervoer in Genk. Dat blijkt uit een bevraging die de stad eind vorig jaar uitvoerde bij studenten van de MAD-faculty en de richting verpleegkunde van Regina Mundi.

Bijna 250 studenten vulden in december 2010 een online enquête in over studeren in Genk. "We willen van Genk een studentikoze stad maken. De mening van de studenten vinden wij belangrijk", aldus schepen van Jeugd en Studentenbeleid Anniek Nagels.

De enquête brengt eerder gekende pijnpunten in beeld. Zo verklaart 60 procent van de kotstudenten dat Genk onvoldoende woongelegenheden telt. Dat is geen verrassing. Sinds dit jaar kent de stad zelfs subsidies toe om huiseigenaars te stimuleren studentenkamers aan te bieden.

Geen samenhang

De Genkse studenten wijzen op een tekort aan uitgaansmogelijkheden. Nagels wil studenten uit hun kot lokken met 'Iedereen Donderdagt', een project van het stadsbestuur in samenwerking met de horeca-uitbaters in Genk. "Club Woensdag, de concertenreeks in jeugdhuis Ginsert, wordt verlengd. We bekijken ook het horeca-aanbod", vertelt Nagels.

Leander Thomas (19) en Thijs Van de Broek (23) vulden de enquête in. "Een groot samenhorigheidsgevoel ontbreekt bij de studenten. Veel van hen gaan na school naar huis en gaan in hun geboorteplaats op stap met vrienden", vertelt Thomas.

Niet opgemerkt

Volgens Nagels heeft Genk heel wat te bieden, maar komt de informatie niet altijd tot bij de studenten. De stad heeft een studentenmagazine, maar dat wordt weinig gelezen. "Ik merkte dat magazine niet eens op. Geen idee wat de beste manier is om studenten te bereiken. Schoolmails lees ik soms wel en soms niet", zegt studente Ingrid Tokaruk (22). "In Diepenbeek kondigen organisatoren soms fuiven aan in de aula's. Zo weet iedereen wat er te beleven valt", aldus Joris Bocken (21).

Vroege bussen

Het openbaar vervoer in Genk blijkt een ander probleem. Bart Lindeman (26) woont in Maastricht, maar studeert in Genk. "Met de auto ben ik een halfuurtje onderweg, met het openbaar vervoer twee uur", zucht hij.

"De bussen komen vaak te vroeg. Je moet tien minuten eerder aan de bushalte staan", treedt Bocken hem bij. Vooral 's avonds en in het weekend is de busverbinding een probleem. De laatste bus vertrekt voor elf uur aan C-mine. "We willen de avondbusregeling uitbreiden tot twaalf uur, in overleg met De Lijn", zegt Nagels.

De schepen van Jeugd wil meer inspraak van de studenten. Ze ijvert voor de oprichting van een studentenadviesraad. "We hebben hun stem nodig om ons jeugdbeleid te organiseren. Zij zouden vast goede oplossingen en nieuwe initiatieven aanbrengen."

© 2011 - StampMedia - Liesbeth Merckx