GENT - Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart hebben bekende en minder bekende Gentenaars mee gerapt in een videoclip van de Gentse hiphopgroep Rauw en Onbesproken.

Het was De Europese Coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR) die opgeroepen heeft om naar aanleiding van deze dag een videoboodschap op te nemen. Het initiatief voor de muziekclip kwam uiteindelijk van The VIP Factory, een snel groeiend jong Gents productiehuis. Zij konden de hiphoppers van Rauw & Onbesproken ervan overtuigen om een nummer te schrijven voor de ECCAR-videoclip. Het was de Gents-Turkse rapper Fatih die zorgde voor een herwerkte versie van zijn nummer Contradictio.

Moraalridder

Fatih was onmiddellijk enthousiast over het initiatief. Als socioloog denkt hij vaak na over maatschappelijke problemen en het koste hem dus weinig moeite om de tekst te herwerken. “Ik heb geprobeerd om oprecht mijn gedacht te zeggen, eerder dan bewust een boodschap mee te geven”, vertelt hij. “Ik vind het idioot dat mensen elkaar in hokjes plaatsen en elkaar bestempelen. Dat is zowat de ondertoon van de tekst. Daarnaast gaat het in Contradictio over het innerlijke conflict van te moeten kiezen tot welke cultuur je behoort. De maatschappij legt je dit op, maar eigenlijk hoef je helemaal niet te kiezen voor of het één of het ander. Ook dat zit in het nummer. Maar ik probeer zeker geen moraalridder te zijn. Als ik iets meegeef komt dat recht uit m'n hart”, gaat Fatih verder.

Belangeloos

Het feit dat er bekende Gentenaren meedoen in de videoclip vindt de rapper de max. “Het is niet dat ik onder de indruk ben omdat het bekende mensen zijn, maar het is wel mooi dat ze voelen wat ik zeg. Dat doet het meeste deugd”, vertelt Fatih.

Een van die bekenden is de Gentse burgemeester Daniël Termont. Hij is erg trots op de muziek en de videoclip tegen racisme. “Gent zit vol met jonge en minder jonge creatieve geesten. Daar komt nog eens bij dat ik ook bijzonder blij ben dat al die Bekende Gentenaars – van bisschop Van Looy tot schepen Resul Tapmaz – er belangeloos aan hebben meegewerkt. Dat bewijst dat ze het hart op de goeie plaats hebben zitten”, aldus een tevreden Termont.

De kracht van bekende koppen

De videoclip is opgenomen op het dak van de stadsbibliotheek. Daarnaast zijn de mooiste plekken van Gent te zien. De muziekvideo is op YouTube inmiddels meer dan 75.000 keer bekeken op enkele dagen tijd. Ook op sociale netwerksites als Facebook werd de clip veelvuldig gedeeld. “Dat is de kracht van die bekende koppen”, lacht Fatih. “Ik had gedacht dat ik reacties ging krijgen in de zin van 'gaat het nu weer over je allochtoon-zijn', maar niks. Iedereen is positief.”

Frustratie

De Gentse rapper is zelf al enkele keren het slachtoffer geweest van racisme en weet dus waarover hij rapt. “Ik heb het meegemaakt op het werk, maar het grootste racisme kwam van de politie. De agenten behandelen je onrechtvaardig en gaan onmiddellijk stigmatiseren om dan te zien dat je niks misdaan hebt. Die frustratie heb ik zeker gevoeld.” Daarnaast heeft de jonge socioloog het ook over verborgen racisme dat in de wetgeving te vinden is. “Vlaanderen is kampioen in het wegsteken van discriminatie. Er zijn tal van maatregelen en wetten die niet bewust racistisch zijn, maar wel bepaalde groepen benadelen”, vindt hij.

Gentse Lente

21 maart 2013 zal bekend staan als de dag van de Gentse Lente: op ludieke manier zal afscheid genomen worden van de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon'. De twee woorden zullen in een doodskist gelegd worden en letterlijk onder de grond begraven worden. “Op korte termijn zal dit niets uitmaken”, vertelt Fatih, “maar op lange termijn wel. De volgende generatie zal ervan uitgaan dat er geen onderscheid tussen mensen is. Het is een noodzakelijke stap naar de samenleving van morgen.”

© 2013 - StampMedia - Nisrien Sarrokh


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 21/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 21/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 21/03/2013