Je zal nu maar schoolverlater zijn en binnenkort op zoek moeten naar werk. De economie heeft klappen gekregen, een job vinden zal voor veel (jonge) mensen nog meer dan anders een uitdaging zijn. Maar niet getreurd: technology to the rescue! Hier zijn een paar online cursussen die niet alleen goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling, maar vaak ook nog eens netjes op je cv staan. Zijn deze tips dan alleen voor schoolverlaters? Nee hoor, ze zijn voor iedereen die toch nog iets uit deze periode wil halen.
1. Programmeren: Codecademy
Een wereld in het teken van digitalisering. Heel wat bedrijven staan te schreeuwen om werknemers met digitale kennis. Als ze kunnen programmeren, hebben ze nog een streepje voor. Een eerste domein is ‘web development’, websites maken. Drie talen die je daarbij nodig hebt: HTML5, CSS en Javascript. Verdiep je jezelf in databeheer, dan heb je vooral nood aan Python en SQL. Een derde mogelijkheid: dieper ingaan op cyber security. In tijden van corona wordt extra duidelijk dat ook de digitale veiligheid gewaarborgd moet blijven. Wil je daaraan bijdragen, dan moet je C# (zeg: C sharp) of PHP onder de knie krijgen. Het kan een uitdaging zijn om voor elk van die talen een goed leerplatform te vinden. Bij Codecademy vind je ze allemaal. Bovendien hebben ze hun aanbod aan cursussen in career paths gebundeld. Je kunt ook een test doen om te kijken welk pad het beste bij je past. Eens vertrokken, neemt de website je stap voor stap mee in een interactief leerproces. Wij hebben het al ’s uitgetest.
PRO:
+ Mooie interface.
+ Handige career paths bundelen verschillende cursussen.
+ Effectieve leermethode.
CON:
- Freemium: als je hier echt alles uit wil halen, zul je een abonnement moeten nemen. Codecademy heeft wel democratische prijzen: voor ongeveer 14 euro per maand ben je vertrokken.
2. Fotobewerking: Paint.NET tutorials
Met fotobewerking blijven we in de sfeer van de digitale skills. Het is een vaardigheid die je in allerlei jobs kunt gebruiken, maar die ook kan helpen bij het aanscherpen van je grafisch inzicht of gevoel voor esthetiek. Er bestaan een heleboel programma’s om foto’s te bewerken, waarvan het bekendste wellicht Adobe Photoshop is. Groot ‘struikelblok’ voor veel mensen is het prijskaartje: een maandabonnement kost al snel 25 euro per maand. Bovendien bestaat het risico bij zulke (semi)professionele programma’s dat je omvergeblazen wordt door de mogelijkheden. Niet bevorderlijk voor een beginneling. In dat opzicht bewandelt Paint.NET de gulden middenweg: het is een volledig en degelijk startersprogramma. En het is helemaal gratis. Mensen die handig zijn met de computers, kunnen het zelf makkelijk uitproberen. Wie meer begeleiding nodig heeft, vindt verspreid over het internet verschillende tutorials. Omdat dat ook weer een chaos dreigde te worden, is een forum ontstaan met daarop alle paint.NET tuto’s.
PRO:
+ Paint.NET is een gratis programma dat toch heel veel mogelijkheden biedt.
CON:
- De tutorials staan wat verspreid. Je kan best zelf nog op zoek gaan naar de tuto die je leukst vindt, het forum helpt je hierbij.
Link: https://forums.getpaint.net/forum/20-beginner-tutorials/
3. Dactylo: TypeLes Online
Leren programmeren, leren foto’s bewerken, allemaal mooi. Maar je vlotheid daarin hangt ook af van de snelheid waarmee je kunt typen en dan nog het liefst blind typen. Nu kan je zeggen: er is zoiets als spraaktechnologie, binnenkort moeten we niet meer typen. Maar die technologie staat nog lang niet op punt en het is bovendien erg storend als een collega de hele tijd voor zich uit zit te bazelen. We zullen het dus nog even met onze tien vingers moeten doen. Vooral voor jongeren is het een onontbeerlijke skill. Een uitstekende website om het aan te leren, is TypeLes Online. Stap voor stap kun je daar de juiste vingerzetting volgen en de automatismen absorberen. Zeker de moeite om eens uit te proberen, zo denken we. En we voegen meteen de daad bij het woord.
PRO:
+ Het is volledig gratis onbeperkt te gebruiken, zodat je op je eigen tempo kunt werken.
+ De oefeningen zijn duidelijk en effectief.
+ Je krijgt meteen na elke oefening statistieken: zo zie je jezelf vooruitgang boeken.
+ Je kunt kiezen uit verschillende toestenbordindelingen
CON:
- Je kunt op de website geen account aanmaken, waardoor je voortgang niet automatisch opgeslagen wordt.
4. TALEN LEREN: DUOLINGO
Talen leren: waarom, pourquoi, why, لماذا, varför, porque, почему? Het korte antwoord is: omdat het alleen maar voordelen biedt! Daar weet je natuurlijk niet veel meer mee, het lange antwoord dan maar. We leven in een wereld die meer dan ooit geglobaliseerd is, de wereld is een dorp geworden. Daarom is het – zowel privé als professioneel – erg verrijkend om met mensen over de hele wereld te kunnen communiceren. Een veelheid aan talen kennen is dan ook een must voor al wie een beetje mee wil zijn met z’n tijd. Bovendien is het bij uitstek iets wat je ‘spelenderwijs’ kunt oefenen. Als je van nul moet beginnen, dan is Duolingo hiervoor een ideale methode. Via kleine levels en andere game-achtige beloningen kun je langzaamaan aan de weg naar taalbeheersing timmeren. Kleine disclaimer: het Duolingo-vogeltje heeft de neiging je mailbox te gaan stalken als je niet dagelijks oefent, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Om een beter beeld van het platform te geven, laten we een kleine impressie van een oefensessie met Duolingo zien.
PRO:
+ De mooie interface en fijne werkomgeving werken bevorderlijk.
+ Het is een systeem van ‘hapklare brokken’.
+ Je kan een ‘competitie’ met vrienden starten: altijd een boost voor de productiviteit.
CON:
- Zodra je een zeker niveau bereikt hebt, kan het enkel nog ter opfrissing dienen.
5. EHBO: RODE KRUIS NEDERLAND
Overal kan er altijd een noodsituatie ontstaan waarbij iemand medische hulp nodig heeft. Kennis van EHBO is dan ook niet alleen een professionele troef, maar ook een vorm van maatschappelijke verantwoordelijkheidszin. Omdat eerste-hulptechnieken bij ons niet of nauwelijks in het onderwijs aan bod komen, is iedereen een beetje op zichzelf aangewezen om ze onder de knie te krijgen. Wat ook tijdens een quarantaine nog altijd te leren valt, zijn basistechnieken voor situaties die heel herkenbaar zijn in het dagelijkse leven. Hiervoor kan je terecht bij het Rode Kruis van onze noorderburen. Daar is een volledig gratis cursus te vinden, die in verschillende online modules een aantal relevante thema’s behandelt. In elke module wordt er eerst wat theorie aangereikt, ondersteund door beeldmateriaal. Daarop volgt telkens nog een zelftest, zodat je toch enigszins de vergaarde kennis kunt toepassen. Zeker interessant (en nuttig!) om te doen, zo kunnen we ook proefondervindelijk stellen.
PRO:
+ De cursus is erg gebruiksvriendelijk en heeft een duidelijke structuur.
+ Alles wordt helder uitgelegd in illustrerende filmpjes.
CON:
- Het is gratis, maar je moet een aankoop van 0 euro doen. Dat brengt daarna even rompslomp van mails met zich mee.
- Het is een goede theoretische basis, maar van thuis uit kun je niet alles in de praktijk omzetten.
6. JONGLEREN: NIELS DUINKERS YOUTUBE TUTORIAL
Wat, jongleren? Als in: balletjes in de lucht gooien? Klopt! Toegegeven, niet meteen iets om op je cv te zetten, maar het loont zeker de moeite om het te leren. Jongleren is namelijk wel meer dan gewoon wat balletjes in de lucht pleuren, eigenlijk is het een soort breintraining met een twist. Het lijkt misschien wat gek, maar leren jongleren kan je helpen om niet alleen je multitask-skills te verbeteren, maar ook nog eens je motoriek te boosten. Online circuleren er heel wat mogelijkheden om deze vaardigheid aan te leren, maar de beste is uiteindelijk de Youtube-tuto van Nederlands kampioen jongleren Niels Duinker. Uit persoonlijke ondervinding is dan ook gebleken dat deze tuto iedereen er in doet slagen te leren jongleren, mits voldoende oefening weliswaar. Een kleine tip wel: las in het begin verschillende korte oefensessies in. En nog een tip: uit ondervinding is gebleken dat het handig kan zijn om balletjes van een verschillende kleur te gebruiken (of wat tekentjes te zetten op oude tennisballen). Zo is het gemakkelijker om de balletjes uit elkaar te houden. Hieronder het resultaat van een paar dagen oefenen.
PRO:
+ Duidelijk uitgelegd in verschillende stappen.
+ Op het Youtube-kanaal van Niels Duinker staan nog andere tuto’s voor wie nog wat verder wil gaan.
CON:
- Het is één langer filmpje. Het was misschien handiger geweest als elke stap een apart filmpje was geweest.
7. SCHAKEN: CHESSITY
Laten we bij dezen eerst even een grote mythe uit de wereld helpen: nee, schaken is niet alleen maar iets voor nerds of grijze oude mannen. Een spelletje schaak kun je eigenlijk ook beschouwen als een training in tactisch en out-of-the-box denken. Wie geen schaakbord en/of schaakpartner in huis heeft, hoeft bovendien ook niet meteen af te haken. Er bestaan een heleboel digitale schaakprogramma’s waarmee je tegen elkaar of tegen de pc kunt spelen. Een voorbeeld daarvan is Chess.com (https://www.chess.com/play/computer). Op deze website is ook een leermodule terug te vinden, maar die van Chessity is toch nog net dat tikkeltje interessanter. Daar vind je namelijk een goed uitgewerkte leeromgeving waarin je stap voor stap vertrouwd gemaakt wordt met de complexe wereld van het schaken. Zelfs voor een absolute beginner (zoals wijlen David Bowie het zou noemen) biedt het platform een duidelijke game-achtige omgeving waardoor je de basics onder de knie hebt voor je het weet. Ook dit probeerden we met veel plezier even uit.
PRO:
+ Uitgebreide tool met heel wat mogelijkheden.
+ Duidelijke uitleg en mooie vormgeving.
CON:
- Je begint sowieso met een proefversie van de premium. Daarna kan je met de gratis features verder, maar het platform probeert je wel echt te ‘lokken’.
8. MONDMASKERS MAKEN: DE UZA-METHODE
Last but not least: Hoe maak je zelf een mondkapje? Dit is bij uitstek een vaardigheid om aan te leren waarmee je niet alleen jezelf een dienst kunt bewijzen, maar ook een heleboel andere mensen. Iedereen kent de verhalen over het tekort aan mondmaskers, iedereen weet intussen ook dat ze wel degelijk hun nut kunnen bewijzen. Het is te zeggen: wanneer ze correct gemaakt (en gedragen) worden. Wil je ook meehelpen en mondmaskers maken? Super, maar zorg dan alsjeblieft wel dat ze volgens de voorschriften maakt. Aan een lapje stof en wat naald en draad heb je in principe al genoeg (al is een naai- of stikmachine natuurlijk nog veel handiger). Zoals uit televisiebeelden en in het dagelijkse leven al wel blijkt, zijn er verschillende variaties op een zelfgemaakt mondmasker. Op de website van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is bijvoorbeeld een duidelijke handleiding met stofpatronen te vinden, waarmee je aan de slag kunt. Hoe je dan precies te werk gaat, kan Stamp-collega Daphne Dorgelo als geen ander uitleggen:
PRO:
+ Je draagt je steentje bij aan een wereld zonder corona.
+ Je oefent je handigheid en fijne motoriek.
CON:
- Enige handigheid is vereist: klungels beware!
Link naar het UZA-patroon: https://www.uza.be/sites/default/files/document-node-files/patroon_mondmasker.pdf?fbclid=IwAR0DdDhiSAX4b2gIaetwIBZOGfCSAlJD3X-Aabpehul47HYUiPAawJazmgw
BONUS: AANRADERS VAN ANDERE QUARANTAINE-CURSISTEN, EEN KORT OVERZICHT
Skillshare
Hierboven toch nog niet gevonden wat je zocht? Ga dan eens kijken op het Youtube-kanaal van Skillshare. Daar staan een heleboel filmpjes van een heleboel mensen die allemaal hun ‘skill’ willen ‘sharen’. Zeker eens proberen!
Link: https://www.youtube.com/user/Skillshare
Coursera
In de categorie ‘cursussen-allerhande-gebundeld’ zit ook Coursera. Dit is een platform dat met een heleboel credentials weet te pronken op te homepage. Sommige cursussen zijn gratis, anderen zijn betalend.
Link: https://www.coursera.org/?fbclid=IwAR2T4Z0a58idc-9trtxPCS7mDUTq3rlnFkhQPoFH-daPd5iaB3_INXEOyIQ
Nomige Skinncare’s masterclass
Mens sana in corpore sano! Wie ervan houdt om zichzelf af en toe eens goed te verzorgen, kan deelnemen aan (voorlopig gratis) masterclass van Nomige. Zodra je je inschrijft, kan je aan hun live-sessies deelnemen.
Link: https://www.bigmarker.com/nomige/Nomige-Masterclass3-2020-03-31-02-30-pm
Online danscursussen: Alina Sokulska, Fedor Nedotko, Elle Brenecki & Florian Klein, Frida Häggström
Het dansfestival Harbour Hop in Rotterdam kan door de corona-maatregelen niet doorgaan. Daarom hebben de dansleraren als troost een heleboel dansvideo’s gemaakt, zodat je hun lessen van thuis uit kunt uitproberen.
Link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLhbKpIGbw2bWz0SdGR_lKKp20NQyttzE2