Op 1 april vond de achtste editie van de Buitenspeeldag plaats. De kinderzenders Nickelodeon, Ketnet en VTMKzoom gingen op zwart en op veel Vlaamse pleinen werden speelactiviteiten georganiseerd. Eén van die pleinen was de Sint-Andriesplaats in Antwerpen.

In de Sint-Andriesbuurt werd druk gespeeld onder kundige begeleiding van Buurtsport Antwerpen, Habbekrats en Betonne Jeugd. Kinderen konden zich uitleven op een springkasteel, het gocartparcours of even uitblazen in de klimtoren, die voor de gelegenheid was omgebouwd tot een tent.

Bekijk de fotoreportage hier.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649361012224/

Bij de droommobiel kon je in ruil voor een aprilvisje een grabbel in de moppentrommel doen. Intussen werd er ook aan voetbal, circustechnieken, vier op een rij en touwtjespringen gedaan. Wie honger had, kon genieten van een warme tas soep of een verfrissend ijsje. Op het vrije podium konden jonge danstalenten zich dan weer van hun beste kant laten zien.

Meisjes apart

Liesje Geerts, jeugdwerker bij Habbekrats, zet zich in voor de meisjes in de buurt. "In heel Antwerpen was er nood aan een specifieke vrijetijdswerking, gericht op meisjes. Sommige ouders willen vanuit hun overtuiging niet dat jongens en meisjes samen spelen en daarom besloten we om een groep op te richten zonder jongens. De groep telt intussen een dertigtal meisjes", zegt ze.

Voor de kinderen zelf maakt het niet uit met wie ze spelen. Zowel jongens als meisjes kunnen het goed met elkaar vinden. Ali (7) vertelt over zijn belevenissen tijdens de speeltijd op school. "De meisjes spelen meestal liever alleen, met knuffels of springtouwen. Maar we spelen ook vaak tikkertje samen".

Eenwielers en pokémonkaarten

De klassieke balspelen zoals voetbal of basketbal zijn ook niet meer exclusief voor jongens. "Meisjes kunnen ook basketballen!", zegt Dalila (12) "Ik kan het zelfs beter dan de meeste jongens", lacht ze. Samen met haar vriendin Amy (12) oefent ze haar circustechnieken. "We hebben thuis allebei een eenwieler. Daarmee rijden we regelmatig samen rond", legt Amy uit.

Stan (8) speelt nog het liefst met zijn pokémonkaarten. De kleurrijke ruilkaarten zijn nog steeds gegeerd op de speelplaats. "Iedereen heeft ze", zegt hij. "De jongere kinderen ruilen kaarten of spelen tikkertje, de oudere kinderen doen meestal verstoppertje of spelen met een bal", aldus Stan.

© 2015 – StampMedia – Tekst: Stef Vananderoye; foto's: Milou Verstappen



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 01/04/2015