Met 54 titels, 33 bekers, 27 ligabekers en 1 beker voor Bekerwinnaars zijn de Glasgow Rangers een begrip in de Europese voetbalwereld. Een maand geleden ging de club failliet. Daarmee verliest het voetbal een monument. Tristesse daalt neer op de voetbalwereld, in het beste geval gevolgd door een moment van bezinning.
Traditieclubs krijgen het de laatste tijd hard te verduren. De voetbalwereld werd het voorbije decennium gedomineerd door gasroebels en oliedollars. Na 10 villa's met 5 Ferrari's in de garage, een vrouw rond elke vinger en een paar golfterreinen hebben miljardairs nood aan nieuw speelgoed. Een voetbalclub is erg in trek anno 2012 en als Abramovic en Nasser Al-Khelaifi (PSG) iets nieuw kopen, kan je als kapitaalkrachtige bobo uit Rusland of Qatar niet achterblijven. Manchester City, PSG, Chelsea en ga zo maar door, het zijn niet meer dan prestigeprojecten van een of andere oliesjeik of gasbaron. Gezichtsverlies is uit den boze, succes een conditio sine qua non. Dus wordt de geldkraan opengedraaid. En nog geen klein beetje. Geld is geen issue, u vraagt en wij betalen. Niet gericht kopen maar kopen om te kopen is het credo.
Manchester City wint enkele jaren na de overname en honderden miljoenen later de Premier League. Niet veel later pakt Chelsea eindelijk de Champions League. Een overwinning van het kapitalisme, een nederlaag voor het voetbal.
Liverpool FC daarentegen heeft het al enkele jaren lastig. De club, bekend van haar legendarische supporters en you’ll never walk alone, kan niet tegen al dat financieel geweld op. Vorig jaar werd de club na een anoniem seizoen achtste.
Nottingham Forest FC
De lagere klassen in de Europese competities bulken van traditieclubs. Het land bij uitstek waar roemrijke clubs verkommeren in de lagere regionen is zonder twijfel Engeland. Sheffield United FC speelt tegenwoordig in de Engelse League One, de Engelse derde klasse zeg maar. Nottingham Forest FC is een van de oudste voetbalclubs van Europa maar door financiële problemen zakte de club - die tweemaal de Europacup I won - bij de eeuwwisseling helemaal weg naar de League One. Momenteel speelt Nottingham Forrest in de Championship. Vorig jaar kon het de degradatie net ontlopen en eindigde het na een grijs seizoen dertiende. In de Championship vinden we ook Leeds United terug. In 2001 stond Leeds nog in de halve finale van de CL maar vanaf dan ging het steil bergaf met The Whites, de degradatie naar derde klasse was het absoluut dieptepunt.
KV Mechelen
Naast de neerwaartse spiraal van deze traditieclubs en de schatrijke investeerders swingen de schulden in de topcompetities de pan uit. De voetbalbonden laten het niet aan hun hart komen en de overheid knijpt meer dan een oogje toe. In België is het wel anders, vraag het maar aan KV Mechelen. Balans niet in evenwicht? Spijtig. In derde klasse is het ook plezant. En in het slechtste geval kan je het voorbeeld van RWD. Molenbeek in vierde provinciale volgen.
Dat is het lot van Belgische ploegen met schulden. En ook dat van the Glasgow Rangers in Schotland. Dezelfde regels als in het bedrijfsleven en laat het duidelijk zijn: zo hoort het ook.
Al was de schuldenberg van de Rangers vrij omvangrijk, er zijn veel clubs in Spanje, Engeland en Italië die naast de blanco cheque van investeerders voor veel meer in het krijt staan. Oneerlijke concurrentie zegt u? Dat is het Europees voetbal van vandaag. Zolang de balans van Anderlecht en Ajax moet kloppen en die van andere niet, zijn deze ploegen veroordeeld tot de Europese middelmaat. Op een uitschieter om de tien jaar na.
The Great Old
In de Belgische lagere klassen zijn ook heel wat traditieverenigingen verzeild geraakt. Royal Antwerp FC, The Great Old, slaagt er maar niet in om terug te keren naar het hoogste niveau. Samen met Aalst is het al een tijd veroordeeld tot de vergeetput die tweede klasse heet. Een trede lager staan Berchem, Boom en Racing te popelen om terug hogerop te raken.
In tussentijd werken ze nog altijd voor een grote achterban hun wedstrijden af. Iets waar al die kunstmatige clubs alleen maar van kunnen dromen. Wanneer meneer de sjeik de geldkraan dichtdraait en op zoek gaat naar een ander speelgoedje, staan die clubs financieel aan de grond en is het gros van de supporters weg. Zo komen we bij hetgeen dat niet te koop is in het voetbal: traditie. Dat is onbetaalbaar. R.I.P. Glasgow Rangers.
© 2012 - StampMedia - Nicola Neefs
Dit opiniestuk verscheen eerst op de weblog Real Journalism.