Glutenvrije kruidnoten

December is een feestmaand. Voor de meeste mensen een gelegenheid om gezellig samen te zijn met familie of vrienden. Daar horen lekkere hapjes en drankjes bij. Voor iemand met een voedingallergie of intolerantie is dat echter niet zo evident. Charlotte Boeckx (12) uit Wechelderzande heeft coeliakie en lactose-intolerantie en deelt haar ervaringen.

Wat voor klachten had je toen het nog niet ontdekt was?
“Ik had last van maag- en darmklachten, zoals misselijkheid, en mijn buik was vaak opgeblazen. Ik had weinig energie en moeite met me te concentreren.”

Hoe was het voor jou om te horen dat je coeliakie en lactose-intolerantie hebt?
“Ik was toen 9 jaar en zat in het derde leerjaar. Ik vond het best wel moeilijk. Heel veel glutenvrij eten vond ik vies. Glutenvrij brood, koeken en koffiekoeken die ook lekker zijn, waren moeilijk te vinden. Na een tijdje lukte het al beter. Mama bakt en kookt veel zelf. Dat is lekkerder dan de kant-en-klare glutenvrije producten in de winkel.”

Hoe regel je dat met pepernoten en ander lekkers met Sinterklaas?
“Met Sinterklaas merk ik eigenlijk niet veel verschil. De meeste chocola kan ik gewoon nog eten. Lekkere pepernoten en speculaas zijn al wat moeilijker om te vinden. Mama en ik bakken dat dan zelf. Thuis is het geen probleem meer. Buitenshuis blijft het wel goed opletten.”

Charlotte Boeckx

Hoe doe je dat met Kerstmis en oudejaarsavond?
“Mijn mama vraagt meestal wat we gaan eten aan degene bij wie het feest is. Dan kookt zij dat in een glutenvrije- en lactosevrije versie voor mij. Voor de meeste mensen is het best moeilijk om kruisbesmetting te voorkomen. Dat betekent dat een glutenvrij product alsnog gluten gaat bevatten doordat deze in aanraking komt met een glutenbevattend product. Een voorbeeld: glutenvrij brood dat gesmeerd wordt met de boter die ook gebruikt wordt voor het smeren van glutenbevattend brood of een paar glutenbevattende kruimels die nog op het aanrecht liggen. Bij de hapjes leest mama de ingrediënten en houden we de glutenvrije en niet glutenvrije uit elkaar.”

“Als we thuis gasten ontvangen, dan lossen we dit op door enkel hapjes te voorzien die glutenvrij, lactosevrij en lekker zijn. Aan vrienden leggen we ook uit waar ze op kunnen letten als ze hapjes aankopen. De meeste mensen staan daar wel voor open. Al checken we deze vaak nog even, want een foutje is snel gebeurd.”

Hoe is het voor jou dat anderen tijdens de feestdagen dingen eten die jij niet mag?
“Ik vind het vaak heel vervelend dat ik van alles moet meenemen om ook iets te kunnen eten. Het kwetst als andere mensen er helemaal geen rekening mee houden. Ik moet dan zitten kijken hoe anderen aan het genieten zijn.”

“Het geeft mij ook stress als er glutenvolle producten op de tafel komen. Dan moet ik uitkijken dat er geen kruimel op mijn bord komt. Dit gaat al wat beter dan een aantal jaren geleden.”

“Het kwetst als andere mensen er helemaal geen rekening mee houden. Ik moet dan zitten kijken hoe anderen aan het genieten zijn”

Welke klachten krijg je als je per ongeluk gluten binnenkrijgt?
“Ik krijg dezelfde klachten als die ik had voordat ontdekt werd dat ik coeliakie en lactose-intolerantie heb. Als het wat meer gluten zijn geweest, dan ben ik enkele dagen echt ziek.”

Ervaar je tijdens de feestdagen soms ook voordelen aan jouw dieet?
“Nee, echt niet. Het is enkel lastig. Ik vind mezelf dan vaak ook “een last”.

Welk lekker feestdagenrecept adviseer je anderen met hetzelfde dieet om eens uit te proberen?
“Een pasta-buffetje of zelfgemaakte lasagne zijn echte aanraders.”

Hoe pakte je het aan op school tijdens een sinterklaas- of kerstfeestje?
“Toen ik nog op de lagere school zat en nog niet intolerant was, werd er niet echt rekening gehouden met voedingsallergieën of intoleranties. Toen mijn mama hiernaar vroeg en hen uitleg gaf, zijn de leerkrachten zich gaan verdiepen in voedingsallergieën en intoleranties. Sindsdien werd hier goed rekening mee gehouden. Mijn mama hielp de juffen met het nakijken van ingrediënten.”

Hoe kunnen wij met z’n allen beter rekening houden met familie of vrienden die een voedselallergie of intolerantie hebben?
“Als je uit eten wil, zoek dan een plaats waar iedereen kan eten, zodat je samen kan genieten. Overleg voordat je inkopen doet ook met de persoon met een allergie of intolerantie. Zo kan je tips krijgen en maak je ook duidelijk dat je er rekening mee wil houden. Dat geeft zowel ons als de anderen een fijn gevoel.”


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 15/12/2021.

Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 06/12/2021.

vorige volgende