Dat je met Google Earth digitale citytrips kan maken naar steden als Rome of New York, of je eigen woonomgeving in vogelperspectief kan bezichtigen, is onderhand wel bekend. Maar ook in de aardrijkskundeles is de applicatie in opmars en bovendien bepaald populair bij leerlingen.
Met Google Earth kan je aan de hand van satelliet- en luchtfoto’s nagenoeg elke plaats ter wereld bezoeken. Benodigdheden: een computer met een internetverbinding, want de applicatie is gratis te downloaden. Heel wat delen van de wereld kun je zelfs op straatniveau bekijken, wat virtueel wandelen mogelijk maakt. Ook de sterren van het zonnestelsel en de diepzeevlakten ontsnappen niet aan het alziende oog van Google Earth. Dat deze tool een schat aan geografische informatie bevat, hebben ook de aardrijkskundeleerkrachten begrepen. Of de les nu over het Panamakanaal, de Nijldelta of het hooggebergte gaat, in een paar seconden kan je met de klas een kijkje ter plaatse nemen.
Reliëf in beeld
Simon Maes (23), vorig jaar afgestudeerd aan Karel de Grote-Hogeschool en momenteel leerkracht aan de Sint-Lutgardisschool in Merksem, is alvast overtuigd van de eindeloze mogelijkheden van Google Earth in de lessen aardrijkskunde. Voor zijn bachelorproef onderzocht hij de toepassingen ervan, toegespitst op het thema reliëf. Hij ontwikkelde aan de hand van Google Earth een leerprogramma voor leerlingen van het eerste tot en met het vierde jaar secundair onderwijs. “Als je inzoomt en het gezichtsveld verlaagt, kan je heel goed het reliëf van het landschap bekijken. Het resultaat van mijn bachelorproef is een leerprogramma in opklimmende moeilijkheidsgraad, waarbij de leerlingen van het vierde jaar zelfstandig met Google Earth werken”, legt Maes uit. Hij stelde het resultaat voor aan de Vereniging Leraars Aardrijkskunde (VLA).
Functioneel én gratis
De VLA moedigt het didactische gebruik van Google Earth aan. “Het wordt meer en meer gebruikt; het is zowat een standaardtool aan het worden”, zegt hun voorzitter Luc Zwartjes. De VLA biedt regelmatig bijscholingscursussen aan over Google Earth. “In de eerste plaats leren we leerkrachten ermee werken en daarna leggen we uit hoe je het kan aanwenden om bepaalde leerplandoelen te bereiken. De tool is gratis en bovendien heeft hij enorm veel mogelijkheden”, legt Zwartjes uit. Voor het gebruik ervan hebben leerkrachten wel minstens een computer nodig, of zelfs een computerlokaal als ze de leerlingen zelfstandig willen laten werken. Gelukkig raken steeds meer scholen goed uitgerust op dat vlak.
Leerlingen zijn hevige fan
In de lerarenopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool maken alle studenten aardrijkskunde kennis met Google Earth. In het derde jaar kunnen ze zich er verder op toeleggen in een keuzetraject. “Het mag nooit een doel op zich zijn, maar het is wel een ongelooflijk middel om de aandacht van leerlingen te trekken. Over het landschap vliegen is best wel spectaculair”, zegt Lieve Slegers, docent aardrijkskunde in de lerarenopleiding aan Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Maes gebruikt de applicatie regelmatig in zijn lessen. “Mijn leerlingen zijn in elk geval hevige fan.”
© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes