Wie een beetje van voetbal houdt, heeft woensdag ongetwijfeld naar ‘Het Gala van de Gouden Schoen’ gekeken. Er werd met geen woord gerept over vrouwenvoetbal - de aandacht die het gala dan wel aan vrouwen gaf, was voor de ‘Gouden Pump’. Een wedstrijd voor de knapste spelersvrouw. Kunnen we deze aandacht echter niet beter besteden aan vrouwenvoetbal dan aan de spelersvrouw?

In België komt voetbal dagelijks in het nieuws, maar zelden iets over vrouwenvoetbal. Terwijl ook de dames ook op hoog niveau presteren. Neem het vrouwenteam van Standard De Liège: zij staan op het hoogste schavotje in de BeNe League, een grensoverschrijdende competitie tussen Nederland en België. Maar daar zal je zelden een verslag van zien of lezen.

‘Gouden Pump’ is geen meerwaarde

”Ik vind het niet meer dan logisch dat er ook een Gouden Schoen zou bestaan voor het vrouwenvoetbal”, steekt Lien Mermans van wal. De 24-jarige Desselse is kapitein van Lierse SK en bij de nationale ploeg is ze ook niet meer weg te denken. “De KBVB heeft enorm zijn best gedaan om via sociale media en andere middelen de populariteit van de Belgian Red Flames op te krikken. Het zou een super initiatief zijn mocht de nationale pers nu mee op de kar springen.”

Volgens Mermans is de Gouden Schoen een hoogdag voor het Belgische voetbal, aangezien honderdduizenden kijkers hun TV dan op deze show afstemmen. Maar de ‘Gouden Pump’ is volgens haar geen meerwaarde voor de show. “Ik had liever meer aandacht gezien voor het vrouwenvoetbal dan een uitreiking voor de mooiste spelersvrouw. Het zou wel tof geweest zijn moesten ze een blik achter de schermen geven bij een spelersvrouw, maar een uitreiking moest voor mij niet.”

(Cartoon: © Meriam Akaouch) (Cartoon: © Meriam Akaouch)

“Niveau zal alleen maar stijgen”

“De Gouden Schoen wordt uitgereikt aan de beste (mannelijke) voetballer van het voorbije jaar. Die speler heeft indrukwekkende technische kwaliteiten en is bepalend voor zijn ploeg. Zo'n spelers heb je in het vrouwenvoetbal ook. Het zou een mooie kans zijn om de technische skills van onze speelsters aan het grote publiek te tonen”, vult Tessa Wullaert (21) aan. De spits is titularis bij Standard De Liège en bij het nationale elftal.

“Ik ben er eigenlijk ook van overtuigd dat de gemiddelde voetballiefhebber in België oprecht meer interesse zou tonen in een Gouden Schoen voor vrouwen dan in een Gouden Pump voor de mooiste spelersvrouw”, aldus Wullaert. Er verschenen al Facebook-pagina's dat de Gouden Pump in de toekomst naar een vrouwelijke speelster moet gaan. “Maar wij spelen voetbal, met voetbalschoenen! Een pump zou ook niet het juiste imago geven aan het vrouwenvoetbal”, stelt Wullaert.

Meer voetballende meisjes

Wullaert is ook realistisch: “Ik besef dat ons spel niet hetzelfde is als het mannenvoetbal. Er is nu eenmaal een onoverkomelijk fysiek verschil tussen mannen en vrouwen, dat trouwens ook in veel andere sporten zichtbaar is. Maar technisch en tactisch zijn er bij ons ook wedstrijden op hoog niveau. Alleen is de vijver aan grote talenten in het vrouwenvoetbal nog niet groot genoeg. Daarom moeten we ook groeien aan de basis, in het aantal voetballende meisjes. Het niveau zal alleen maar stijgen”, besluit de 21-jarige spits, die het goede voorbeeld gaf door dit seizoen al 7 doelpunten binnen te leggen.

© 2015 – StampMedia – tekst en foto: Jill Delsaux, cartoon: Meriam Akaouch