ANTWERPEN - Graffiti werd erg lang beschouwd als vandalisme. De laatste jaren veranderde het idee errond echter volledig en werd graffiti vaak artistiek. Mede dankzij kunstenaars als Banksy is het taboe rond street art bijna helemaal verdwenen.
Graffiti maakt deel uit van de samenleving, zowel in Antwerpen als in andere steden. Of het nu straatkunst is of vandalisme, we komen het overal tegen en het is permanent aanwezig. In Antwerpen is al enkele jaren een preventief graffitibeleid. Zo wil de stad illegale graffiti verminderen. Mensen uit de stad kunnen zelfs een aanvraag indienen om het van hun eigendom te laten verwijderen.
Op een aantal plekken in de stad zijn zulke muurtekeningen wel toegestaan. Op de pilaren van de Noorderlaanbrug aan het Park Spoor Noord, ’t Steegsken van Keteleer in Deurne en op de pilaren van de Boomsesteenweg in Wilrijk. Antwerpen wil daarmee ‘de schone kunst bevorderen’. Om het taboe te doorbreken organiseerden de stad Antwerpen en de Graffiti Jeugddienst in 2012 een studiedag over street art. En hoewel het voor sommigen nog steeds een taboe is, gebruiken street artists zelf de schilderingen om taboes te doorbreken.
Onveiligheid
Maar waarom heerst er een taboe rond graffiti? Allereerst is er het gevoel van vernietiging van openbare eigendom. Graffiti zou de natuurlijke schoonheid van de stad verpesten en zou gebouwen en architectuur vernielen. Voor degenen die het beschouwen als overlast, is het verwijderen van graffiti enkel een extra bedrag dat ze moeten betalen aan de belastingen om gebouwen proper te maken.
Een ander aspect van het taboe rond street art is dat er een gevoel van onveiligheid bovenkomt. Dit is natuurlijk begrijpelijk als het gaat om groepen die met graffiti hun territorium afbakenen met zogenaamde tags die duidelijk willen maken dat diegene die de tag gezet heeft heer en meester is over dat bepaalde deel van de stad. Dit is echter zeker niet altijd het geval. Het verschil tussen tags en muurschilderingen is dat de tekeningen gemaakt worden met het doel om kunst te creëren, om gevoelens te uiten, niet om een deel van de stad op te eisen.
Protest tegen de maatschappij
Voor de street artists is graffiti een vorm van zelfexpressie. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om hun woede te uiten tegenover de ongelijkheid of de onrechtvaardigheid in de samenleving. Het is echter niet zo dat ze het gebruiken om de stad te vernielen, maar eerder om te laten zien dat de stad van iedereen is en niet enkel van de overheid. “Hoe kan iemand beweren een stuk land te bezitten dat er al was lang voordat zij er waren en er nog steeds zal zijn als zij er niet meer zijn? Welk recht hebben zij om te zeggen dat ze het land ‘bezitten’? Het is van ons allen…”, verklaart graffitikunstenaar Eskae uit Californië.
Street art wordt steeds meer aanvaard in de samenleving en een goed voorbeeld daarvan is de Britse graffitikunstenaar Banksy. Hij gebruikt zijn schilderingen om sociale problemen in de maatschappij aan te kaarten. Blijkbaar heeft het effect want vandaag is hij wereldberoemd door zijn kunst.
© 2014 – StampMedia – Ditte Bervoets
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 23/01/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/01/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/01/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Bill.be op 23/01/2014