PSC Open Huis geeft kansarmen in Antwerpen de kans om te stoppen met roken. Gratis en op maat van zij die het het meest nodig hebben. De rookstopcursus gaat in dialoog met de roker, informeert hen degelijk, begeleidt hen van begin tot einde en brengt voor het roken duidelijk iets in de plaats. Het project heet Pakje Kans.
55% van de werklozen rookt dagelijks. De mensen die het het meest nodig hebben, krijgen het minste aandacht en daar wil PSC Open Huis in Antwerpen iets aan veranderen. Zij geven 300 mensen in armoede de kans om ‘gratis’ te stoppen met roken. De titel van het project is: Pakje Kans: Stoppen met roken? Dat is niet van moeten, dat is van mogen. PSC Open Huis is een vereniging waar armen het woord nemen en dat is ook waar de aanpak van de rookstopcursus op gebaseerd is.
Ex-roker in spe
Het project begint met degelijke informatiesessies voor de rokers. “Ze kunnen vragen stellen over de rookstopcursus,” zegt Rudi Voet, coördinator van Open Huis en ondertussen gediplomeerd tabacoloog. “Alles wat de ex-roker in spe zal doormaken, wordt uitgelegd. De begeleiding begint bij ‘roker’ om vervolgens via de rookstopcursus bij ‘ex-roker’ aan te komen.” Maar daar eindigt het nog niet, want als er iets wordt afgepakt, moet daar iets voor in de plaats komen. Activiteiten zoals sport – Stad Antwerpen zorgde voor 300 gratis zwemtickets – en andere ontmoetingen georganiseerd door Open Huis zorgen voor een alternatief voor de sigaret.
Een half jaar geleden begon Open Huis met de voorbereidingen voor Pakje Kans. Het project werd gesteund door het Ministerie van Welzijn en Gezondheid en begint vandaag aan de uitwerking ervan. Peter van het project, schepen Guy Lauwers, uit zijn respect voor de deelnemers. Zij stellen zich immers een doel en willen dat met vallen en opstaan bereiken. Hoewel hijzelf nooit gerookt heeft, is hij zich ervan bewust dat de weg voor de deelnemende rokers moeilijk zal zijn en prijst hij hun motivatie. “Dat het afkicken in groep gebeurt, is heel belangrijk,” zegt Rudi Voets, “want alleen stoppen met roken, is het heel moeilijk.”
Samen stoppen
Dat bevestigen ook Louis en Angèle, twee van de deelnemende rokers. Louis is nu 58 jaar en rookt van toen hij 16 was 4 pakjes per week. Nu rookt hij nog af en toe als hij zenuwachtig is. Hij lachte eerst met de rookstopcursus, maar is nu beslist om alles mee te doen. Hij vindt het een geweldig project. ‘Je mag mijn sigaret niet afpakken’ is iets wat trouwens vaker gezegd wordt door anderen dan door de kansarmen zelf. Louis ziet Pakje Kans niet als een verplichting om zijn sigaret neer te leggen.
Ook Angèle (61) doet het vrijwillig. Ze stopte ooit zelf en hield dat een jaar vol. Na een terugval stopte ze weer voor vijf maanden, maar ze beseft dat ze hulp nodig heeft. “Alleen stoppen is heel erg moeilijk. Ik had veel stress en ik stond zelfs ’s nachts op om te eten,” zegt ze. Haar belangrijkste beweegredenen zijn haar gezondheid. Ze kon nog moeilijk de trappen op zonder buiten adem te zijn. Bovendien vraagt haar vriend om te stoppen. Voor haar betekende het roken een vast patroon en gezelligheid, maar nu wil ze stoppen. Ze heeft goede hoop op het project.
Tot het einde
Na de infosessies in samenwerking met andere welzijnsorganisaties als het OCMW, opvangcentra, dagcentra en een wijkgezondheidscentrum, zal de uiteindelijke rookstopcursus plaatsvinden in het Sociaal Steunpunt Gezondheid Noord van het OCMW. De actieve rookstopsessies zijn in februari en maart en laten via een 5-dagenplan de stopper niet los.
Meer informatie:
Open Huis 0498/163.962 of Tabak Stop Lijn 0800/111.000
© 2009 - StampMedia - Maja Cools