Nog tot 22 februari is het griezelen geblazen tijdens de 27ste editie van het Jeugdfilmfestival in Antwerpen en Brugge. Met een nieuwe mascotte en een boordevol programma, is het festival klaar om jong en oud de stuipen op het lijf te jagen.

In het Antwerpse Zuiderpershuis en het Brugse Cinema Liberty loopt deze week het Jeugdfilmfestival. Deze editie ging van start met de première van de Oscargenomineerde film Het lied van de zee en staat helemaal in het teken van Jeff in the Dark. De mascotte Jeff de Filmmicroob, is omgetoverd tot vleermuis en vind je in de zalen terug.

Kinderen en hun ouders kunnen dit jaar genieten van de spannendste films. Nadien kunnen ze aan de slag in LaboJeff, het audiovisuele laboratorium van mascotte Jeff de microob.

Europa en de jeugdfilm

Het Jeugdfilmfestival ontstond eind jaren tachtig, door een samenkomst van twee internationale gebeurtenissen. De Raad van Europa riep het jaar 1988 uit tot Europees jaar van de Film en de Televisie. Ministers van cultuur vonden audiovisuele media de manier om informatie en cultuur over te brengen aan de Europese burger.

In 1989, tien jaar na het Internationaal Jaar van het Kind, werd het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind opgesteld en ondertekend. Het zette lokale actoren binnen de kinder- en jeugdfilmwereld om een internationaal kinder- en jeugdfilmfestival te organiseren.

Om aan te sluiten bij de doelstellingen van de Raad van Europa, en om zich te onderscheiden van de vele internationale jeugdfilmfestivals die al bestonden, beslisten de Belgische initiatiefnemers om een Europees filmfestival voor kinderen te organiseren. Uit de samenwerking tussen Jeugdbioscoop Antwerpen, Jenkino Films en Action Ciné Jeunes werd het Europees Kinder- en Jeugdfilmfestival geboren. De eerste editie vond plaats in 1989, in de Antwerpse cinemazaal Cartoon’s.

Cut the Crap

Het Jeugdfilmfestival richt zich niet alleen op de allerkleinsten. Cut the Crap nodigt ook jongeren uit naar het festival. “In het begin kwamen vooral geïnteresseerden de films van Cut the Crap bekijken”, vertelt Sarah (19). Ze is al negen jaar vrijwilliger bij het festival. “Nu proberen we ook jongeren enthousiast te maken voor het festival, waarbij we dankbaar gebruik maken van sociale media.”

Cut the Crap behandelt zeer uiteenlopende thema’s en is niet gebonden aan het thema van het Jeugdfilmfestival. “Door het programma divers te houden, bied je immers voor ieder wat wils”, vertelt Sarah. De films van Cut the Crap gaan over onderwerpen die herkenbaar zijn in onze maatschappij en de leefwereld van jongeren.

Avondje uit

Maar Cut the Crap is meer dan film. Hiphopcollectief NoMoBs, dat de muziek schreef voor de documentaire De pleintjes, voorziet de afterparty in Antwerpen. In Brugge doet Krazy-E uit de film What About Eric? dat. Een bezoek aan Cut the Crap staat dus garant voor een compleet avondje uit.

Cut the Crap startte op 15 februari, met de première van de Nederlandse sci-fi thriller Boy 7. Actrice Ella-June Henrard en haar tegenspeler Matthijs van de Sande Bakhuyzen waren er aanwezig. De verfilming van het gelijknamige boek van Mirjam Mous staat al geboekt voor filmfestivals in Toronto, Boston en Kristiansan (Noorwegen).

Het jeugdfilmfestival loopt nog tot en met 22 februari in Brugge en Antwerpen. Medewerkers en vrijwilligers zoals Sarah kozen zorgvuldig de beste films uit en bieden bij vele films nog een extraatje. Meer info vind je op http://www.jeugdfilmfestival.be/

© 2015 – StampMedia – Lisa van der Waal




Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 17/02/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet op 17/02/2015