Naar aanleiding van The Machine in C-mine organiseert FabLab een bijzondere workshop voor jongeren uit de omgeving, Hack-a-thing. Deelnemers kunnen er oude spullen hacken of een nieuwe functie geven.

Met Hack-a-thing willen FabLab en de MAD-faculty de band met de buurt verbeteren en jongeren kennis laten maken met technologie. De workshop wordt georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling The Machine, die van 3 juni tot 7 oktober loopt in C-mine. Daar wordt de rol van de machine in de toekomst onderzocht.

Brede waaier

Hack-a-thing is een heel vrij concept. Jongeren mogen oude spullen meenemen naar de tweedaagse workshop. Daar transformeren ze die afdankertjes tot totaal nieuwe gebruiksvoorwerpen. "De mogelijkheden zijn heel breed. Pas tijdens de workshop wordt duidelijk wat we precies gaan maken", zegt Niels Hendriks, lector aan de KHLim. "De deelnemers mogen zelf kiezen welke functie hun voorwerp krijgt."

"Uiteraard beginnen we niet zonder voorbereiding. De deelnemers worden begeleid en krijgen eerst een beknopte initiatiecursus in de verschillende technieken", zegt Hendriks. "Je begint bijvoorbeeld niet meteen met lasercutting. Hoewel de verschillende methodes kindvriendelijk zijn, mikken we vooral op deelnemers tussen 16 en 26 jaar. De allerkleinsten zijn nog te jong om zich voor technologie te interesseren. Toch is technologische of elektronische voorkennis niet nodig. Daarvoor dienen de initiatiesessies aan het begin van de workshop."

Consumptie

"Naar aanleiding van The Machine dachten we na over activiteiten", zegt Hendriks. "Dit is perfect. Terwijl The Machine de rol van machines in ons leven in vraag stelt, denken wij na over nieuwe rollen voor afgedankte apparaten. Zo maken we deelnemers ook bewust van de consumptiemaatschappij. Ook al is je Playstation stuk, je kan er nog iets mee doen."

De eerste workshop vindt plaats op 7 en 8 juli in de MAD-faculty. Inschrijven is gratis. In september kunnen deelnemers verder werken aan hun gehackte spullen tijdens een tweede workshop.

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 07/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 07/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/06/2012