In Brussel-Noord vond ‘Hacking with Refugees’ plaats met als doel oplossingen bedenken voor de behoeften van vluchtelingen op lange termijn. De Brusselse editie is een van de vele ‘Hackathons’ in verscheidene Europese steden. In het voorjaar zullen de beste projectideeën en hun bedenkers bij elkaar komen tijdens een internationale editie van ‘Hacking with Refugees’.

De term ‘hackathon’, zoals er in Brussel eentje plaatsvond, komt uit de IT-wereld. “Een groep programmeurs werkt dan dag en nacht samen om oplossingen te vinden voor een technisch probleem. De vluchtelingencrisis is ook zo’n probleem, daarom gebruiken we deze term”, verklaart Vincent De Coninck, één van de oprichters van deze hackathon.

Open source

Met Oksigenlab brengt De Coninck al enige tijd sociale ondernemers samen om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. En dus ook rond vluchtelingencrisis. “Uiteindelijk willen we twee of drie projecten overhouden die we implementeren in de samenleving”, legt hij uit.

De ideeën die in de aanloop naar het evenement werden besproken, staan op een online platform. De Coninck: “We zijn heel erg open source, wat wil zeggen dat iedereen ideeën kon aandragen en die online bespreken. 115 mensen hebben zich geregistreerd, een deel daarvan was hier ook aanwezig. De ideeën hangen hier uit, en met een sticker kan men zijn of haar voorkeur uitspreken. De projecten met de meeste stickers worden verder behandeld.”

Vluchtelingenuniversiteit

Het project van Pedro Favuzzi, een van de aanwezigen, wordt al gerealiseerd. De in Berlijn opgerichte Kiron University is een online universiteit voor vluchtelingen. Hier is hij begonnen met een cursus programmeren. “Wij bieden vluchtelingen vier maanden studie, vier maanden projectwerk en twee maanden stage aan. Bij de Kiron University zijn al meerdere toonaangevende universiteiten aangesloten.”

Hoewel het lespakket voornamelijk digitaal is, hoopt de ‘vluchtelingenuniversiteit’ eind 2017 als leerinstelling erkend te worden. Favuzzi: “Doordat wij opdrachten van het bedrijfsleven krijgen, zijn we er zeker van dat vluchtelingen leren wat nodig is, en dat ze werk vinden zodra ze hun diploma op zak hebben.”

De gratis opleiding staat vooralsnog alleen open voor erkende vluchtelingen. Hun aantal is nog te klein. “We hebben nog capaciteit. Wel zijn we op zoek naar laptops. Als iemand een oude laptop wil doneren voor de vluchtelingen: graag”, zegt Favuzzi.

Taal en programmeertaal

Een kersverse leerling aan de nieuwe programmeerschool is vluchteling Murtadha Alobaidi, een natuurkundestudent uit Irak. Hij is al vier maanden in België en hij heeft een goed gevoel bij het evenement. “Mensen luisteren naar onze wensen. Het is goed dat mensen worden geholpen. Het leren van de taal staat op de eerste plaats”, zegt hij. “Zonder taal ben je nergens.”

Alobaidi zegt hiermee dat hij naast een van de landstalen ook de programmeertalen zal leren. Die zullen hem over tien maanden misschien aan een job helpen.

© 2016 – StampMedia – Arthur Govers