Van 20 juli tot 3 augustus vond de jaarlijkse studentenuitwisseling tussen Hasselt en Japanse zusterstad Itami plaats. Pieter-Jan Govaerts (22) en Yannis Goedermans (18) zijn twee van de acht jonge Hasselaren die meereisden naar Japan.

Al sinds 1985 zijn Hasselt en Itami zustersteden. Om de vriendschapsband tussen beide steden te bevorderen organiseren ze elke zomer een studentenuitwisseling. In 2011 zou Itami enkele Hasseltse jongeren ontvangen, maar omwille van de zeebeving in maart 2011 beslisten de steden om de uitwisseling een jaar uit te stellen.

Architectuur

Gedurende hun twee weken in Japan verkenden de jongeren vooral de streek rond Itami. "We hadden best een druk schema: in Itami ontmoetten we de burgemeester en bezochten we verschillende universiteiten, musea en tempels. Ook maakten we uitstappen naar nabijgelegen steden zoals Osaka, Kyoto en zelfs Hiroshima", leggen Govaerts en Goedermans uit.

In de buurt van waar de tsunami vorig jaar plaatsvond, zijn de jongeren niet geweest. Wel bezochten ze het museum waar de Japanners alle grote nationale rampen herdenken, waaronder ook de atoomaanval van de Amerikanen op Hiroshima.

Wat de jongeren het meest aansprak in Japan was de architectuur. "Vooral het contrast tussen oud en nieuw viel erg op. Het kwam bijvoorbeeld vaak voor dat er langs een oude tempel uit de twaalfde eeuw plots een moderne wolkenkrabber stond", zegt Goedermans. "Wat vooral opvalt is dat ze alles heel snel hebben heropgebouwd en dat het nu lijkt alsof er nooit een zeebeving is geweest."

Geen cultuurshock

Tijdens hun verblijf werden de jongeren zo dicht mogelijk bij het Japanse leven betrokken. Op het welkoms- en afscheidsfeestje werd er kennis gemaakt met de lokale bevolking, maar vooral met hun gastgezinnen bouwden ze een speciale band op. "Ik ben er mijn shampoo vergeten en mijn gastgezin zegt dat ze hem laten staan tot als ik de volgende keer kom", vertelt Govaerts.

De cultuurverschillen tussen Japan en België vonden Govaerts en Goedermans best meevallen. "Er zijn wel bepaalde dingen anders: vuilnisbakken zijn er bijvoorbeeld moeilijk te vinden, maar toch is het daar properder dan hier. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat ze daar respectvoller met elkaar omgaan", denkt Govaerts. "De Japanners zijn ook heel erg beleefd: in bijna elke zin zeggen ze please", vult Goedermans aan.

"Wat me wel erg verbaasde is dat Japan in het buitenland vooral bekend staat om zijn technologie, maar dat de bevolking ze niet gebruikt", zegt Govaerts, "De 18-jarige zoon in mijn gastgezin kon bijvoorbeeld niet met een laptop werken. Blijkbaar leren ze zulke dingen ook niet op school."

Heimwee

Beide jongeren hebben enorm genoten van hun reis en zijn van plan nog eens terug te keren naar Japan. "Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in de Japanse cultuur en na deze reis is mijn interesse alleen nog maar gegroeid", zegt Goedermans. "Ik ga volgend jaar zelfs Japanologie studeren in Leuven. Tijdens deze studies wil ik dan graag nog een jaar op uitwisseling naar een Japanse universiteit", vertelt hij. "Govaerts is net afgestudeerd als leerkracht en denkt eraan Japanse lessen te volgen om daarna in Japan te gaan werken.

© 2012 - StampMedia - Tine Stas, foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 07/08/2012