In Las Vegas hebben de twee presidentiele kandidaten, Donald Trump en Hillary Clinton, voor de laatste keer gedebatteerd. Verrassend genoeg werden er toch een aantal onderwerpen naar behoren besproken. Niet verrassend : de (on)nodige persoonlijke aanvallen.

Vanaf het begin van het debat werd duidelijk dat het er vijandig aan toe zou gaan. De kandidaten schudden elkaar de hand niet en gunden elkaar gedurende de volgende twee uur amper een blik. Dat de twee het niet met elkaar kunnen vinden is niet verwonderlijk. Op beleidsvlak liggen de twee mijlenver uiteen. Op basis van enkele kernpunten werden hun contrasterende visies nog eens belicht.

Het eerste onderwerp dat werd besproken, was de wapendracht. Over dit onderwerp werd er presidentieel en redelijk gedebatteerd. Trump is voor, Clinton tegen. Het spookje duurde echter niet lang. Het ging volledig de mist in wanneer het veelbesproken onderwerp ‘abortus’ werd  aangehaald. Hillary Clinton is pro choice, Trump pro life. Trump probeerde Clinton’s visie onderuit te halen met haast onwerkelijke argumenten: “Ik vind het verschrikkelijk om een baby – zoals Hillary zegt – in de negende maand vlak voor de geboorte uit de baarmoeder te sleuren. Echt verschrikkelijk.” Hillary reageerde dat de abortuswet niet wordt gebruikt in zulke gevallen en gaf rustig aan dat ze het jammer vond dat hij bepaalde woorden gebruikt om angst te zaaien. Ze sloot het onderwerp af met een krachtig statement: “Een moeder zou de eigen keuze moeten hebben om het kind te houden of het niet te houden.”

Een ander kernpunt binnen het debat was immigratie. Opnieuw konden de visies niet verder uiteen liggen. Trump vertelde dat hij een muur wilt bouwen om de Amerikaanse bevolking te beschermen tegen ‘slechte’ Mexicaanse immigranten: “We have bad hombres here, we need to get them out”.  Daarbij kon hij het niet laten om vrouwen die in het publiek zitten mee te sleuren in zijn repliek. Clinton ging niet akkoord. Volgens Hillary strookt het immigratiebeleid van Trump niet met de waarden van het land en is ze ervan overtuigd dat dat het land zou verscheuren. Veel tijd heeft ze niet om haar punt te maken, want Trump doet er alles aan om haar te onderbreken. Ze bezwijkt niet, negeert hem ostentatief en doet professioneel verder.

Vervolgens veschuift het debat naar een discussie over Russische spionage en Wikileaks. Hillary wilt dat Trump toegeeft dat Poetin achter de gehackte websites zit. Trump reageert op een spottende toon en zegt: “First we were talking about open borders and now suddenly about Poetin?”. Hij valt haar nadien persoonlijk aan. Hij beweert dat Poetin totaal geen respect heeft voor Clinton.  Hillary countert dat Poetin Trump als zijn marionet beschouwt. Trump wordt kwaad, verheft zijn stem en vraagt moderator Chris Wallace om zijn mond houden.

Wanneer de gemoederen zijn bekoeld, wordt een nieuw onderwerp aangesneden: de economie. Ze debatteren een tijdje netjes over belastingen en de nationale schuld waarbij Clinton Trump scheert door zijn idee een “trickle down economy on steroïds” te noemen. Ze wordt nadien vaak gesust door Trump, die haar verwijt dat ze niets doet voor Amerika.

Tegen het einde van het debat kwam de hamvraag : ‘Wie is het meest bekwaam om president te worden?’ Dit betekende meteen ook de start van de discussie rond vrouwenmisbruik, waar Trump in verzeild is geraakt. Trump schiet meteen in de verdediging en zegt dat Hillary tijdens haar campagne valse aantijgingen de wereld heeft ingestuurd. Na een hevige discussie roept Donald luidkeels dat hij de grootste respect heeft voor vrouwen. Zijn uitspraak wordt gevolgd door massaal gelach uit het publiek. Om het helemaal af te maken, vraagt Chris Wallace aan Trump of hij de Amerikaanse traditie zal aanhouden en na afloop van de verkiezingen het resultaat zal erkennen. Ook indien hij verliest. Trump reageert met de meest uitzinnige uitspraak van de avond: “Ik kan niet beloven of ik het resultaat zal accepteren en laat jullie tot dan in spanning”.

Tot slot mochten beide kandidaten hun ‘one minute closing statement’ houden. Trump hamerde op verandering, Clinton op traditioneel Amerika. Met nog maar een dikke twee weken te gaan vooraleer de nieuwe president wordt gekozen, is het nog maar de vraag of het derde debat een invloed heeft gehad op de Amerikaanse kiezers.

© 2016 – Versiety/StampMedia – Dounia Salik