Mano Mundo bewees al dat ecologie en festivals verenigbaar zijn. Hoe zit het met Genk On Stage (GOS)? Volgens burgemeester Wim Dries wordt het stadsfestival stilaan groener, maar kan het beter. De jonge festivalgangers maken zich minder zorgen en negeren de afvalbakken.

"Ik vind het milieu erg belangrijk", benadrukt Wim Dries. "We streven naar CO₂-neutraal festival. Dat is een echte uitdaging." De burgemeester somt een aantal pijnpunten op. Zo kan het afvalbeleid stukken beter. "Onze ploegen ruimen 's ochtends alle afval op, maar we moeten de mensen meer stimuleren om te sorteren. Genk On Stage is een avondfestival. Afvalbakken in drie kleuren zijn zinloos als je niet kan zien welke de juiste is."

Bakken stroom

"Een festival verbruikt bakken stroom. Sinds vorig jaar gebruiken we voor al onze evenementen groene energie", zegt de burgemeester. "Ik moet bekennen dat onze grote generatoren op dieselbrandstof draaien. Die dienen als noodoplossing, maar we vonden nog geen ecologisch alternatief", aldus Dries.

De burgemeester erkent ook de mobiliteitsproblemen van het festival. "Genk heeft een uitgebreid busnetwerk. Festivalgangers die van verder komen, hebben bijna geen aanbod aan openbaar vervoer. Hopelijk komt er ooit een lightrail in Limburg, dat zou een oplossing zijn."

Groene ambitie

"In vergelijking met andere festivals zijn we niet het milieuvriendelijkst, maar ik heb wel de ambitie om groener te worden", zegt Dries. "In Genk vind ik Absolutely Free Festival een goed voorbeeld. Het Roskildefestival in Denemarken is echt groen. Scandinavische landen staan heel ver op gebied van ecologie."

Lege afvalbakken

In tegenstelling tot de burgemeester liggen de jonge festivalgangers niet wakker van het milieu. Rond het Factor J-podium blijven de vuilnisbakken zo goed als leeg. De plastic bekertjes belanden er tussen de voeten van de festivalgangers. "Ik gooi flessen en sigarettenpeuken gewoon op de grond", verklaart Vincenzo Valente (16) uit Maasmechelen. "Zelfs als er een vuilnisbak is, mik ik mijn afval er nog naast", vult zijn vriend Luca Tabone (16) aan.

"Ik let helemaal niet op het milieu. Ik kwam wel te voet", zegt de Genkse Maite Gonzales (17). "Telt dat mee?" Ook haar vriendin Tiana Moretti (18) maakt zich geen zorgen. "Morgenvroeg ruimen ze op. Als ik een drankje kreeg voor mijn lege bekertjes, ruilde ik ze misschien in. Gratis drank is altijd fijn!"

Milieu als hype

Sommige festivalgangers vinden het milieu wel belangrijk. "Ik gooi mijn afval altijd in de vuilnisbak", zegt Hanneke Neven (19) uit Hasselt. "Alle festivalorganisatoren moeten met groene energie werken. Ik ben wel sceptisch. Milieu is een hype. Tegenwoordig promoten veel festivals zichzelf als milieuvriendelijk. Ik vraag me vaak af of dat altijd klopt."

© 2011 - StampMedia – Liesbeth Merckx, Foto: Robbert Van Nes en Alexander Godts


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 25/06/2011