De Gentse Feesten bieden de uitgelezen kans om eens een cuberdon te proeven. Niet alleen de snoepjes zijn wereldberoemd, ook de venters op de Groentenmarkt haalden al vaak het nieuws. Hoe zou het nog zijn met de twee verkopers die sinds jaren niet door een deur kunnen?

Gent en zijn neuzekes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de Groentenmarkt staan nog steeds twee kramen, ook al kregen de verkopers in april vorig jaar een tijdelijk verkoopsverbod. De verwijten, beschuldigingen en beledigingen vlogen over en weer, en vorig jaar gingen beide heren met elkaar op de vuist na een verhitte discussie – inclusief kopstoot.

Een jaar nadat de ‘Neuzenoorlog’ escaleerde, verkopen Demeestere en Breine hun “enige echte neuzen” nog altijd op slechts twee meter van elkaar. Demeester staat voor bakkerij Himschoot en Breine voor zijn eigen tearoom ‘3,14’. Beiden beschuldigen ze de andere ervan “niet authentiek te zijn” en klanten te stelen.

Authentiek?

De spanning tussen beide kramen is nog steeds te snijden. Zowel Demeestere als Breine beweren de enige echte authentieke neuzekes te verkopen, vers gemaakt, met doorgegeven recepten van vader op zoon. “Het snoepje is een stukje van Gent en bestaat al zo´n 300-400 jaar”, verklaart Breine. Dat laatste is toch niet met zekerheid te zeggen. Wel is het bekend dat de Gentse apotheker De Vynck in 1873 de cuberdon ontdenkte nadat hij een mislukt preparaat van medicinale siroop enkele dagen liet staan. Hij besloot de mislukte preparaten te commercialiseren en zo werden de cuberdons geboren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de cuberdon in de vergetelheid, waarna een aantal banketbakkers in 1946 de productie weer hervatten. Ondanks dat veel Gentenaren hun streekproduct koesteren, wordt de cuberdon niet meer in Gent produceert. De verkopers op de Groentenmarkt beheren niet hun eigen familiebedrijf dat van generatie op generatie werd overgeleverd, maar kopen de cuberdons aan bij middelgrote confiseries in Eeklo en Evergem. Breine verkoopt de Neuzekes van confiserie2000 en Demeestere die van Geldhof.

De oorspornkelijke cuberdon wordt gemaakt met suiker, glucosesiroop, water, Arabische gom, zetmeel en het aroma van framboos. Inmiddels is de cuberdon uit meer dan 25 smaken verkrijgbaar en bestaan er allerlei bijproducten als koekjes en confituur.

Smaken verschillen

Wie van de twee nu de lekkerste neuzekes verkoopt, is moeilijk te zeggen. Er zijn zeker verschillen te proeven tussen het snoepje van Breine en dat van Demeestere. Terwijl ‘t neuzeke van de ene een zachte buitenkant heeft en een stroperige binnenkant, is die van Demeestere harder en bevat ze een vloeibaardere substantie. Bovendien smaakt die van Demeestere meer naar suiker en is die van Breine fruitiger. Het verschil qua prijs is verwaarloosbaar: bij de een betaal je 0,42 eurocent per cuberdon, tegenover 0,40 cent bij de andere.

Zoals steeds geldt: smaken verschillen - het is maar net waar je van houdt. Als je überhaupt al van een neuzeke houdt, want niet iedereen is overtuigd van deze lekkernij. Of de strijdbijl tussen de neuzenverkopers ooit definitief begraven wordt, valt nog te betwijfelen. Hopelijk zullen ze de vrede in ieder geval tijdens de Gentse Feesten behouden…

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Lisa van der Waal, foto: Julie Boone


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 19/07/2015