In Hasselt ging de jongerenorganisatie Inderdaad vrijdag op pad met regenboogstickers. Vandaag vindt namelijk de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie plaats. Ook in ons land is homofobie nog steeds schering en inslag. “De wetgeving loopt voor op de mentaliteit van de mensen.”

Momenteel staat België op de tweede plaats in de Europese ranglijst van landen die de holebirechten respecteren. Maar volgens de holebi-organisaties is er toch nog wat werk aan de winkel. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie deelden de jongeren van Inderdaad flyers en regenboogstickers uit in Hasselt. Dat doen ze elk jaar om aandacht te vragen voor de problematiek van geweld tegen holebi’s.

Uit een studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat negen op tien holebi’s ooit in aanraking zijn gekomen met verbaal of psychisch geweld. Ook coördinator Dylan Senczuk van het Regenbooghuis Limburg spreekt uit ervaring: “Ik ben meerdere keren op straat verbaal nagefloten en aan het station in Hasselt ben ik ook al fysiek aangevallen”, vertelt hij. “Daaruit blijkt nog maar eens hoe het belangrijk het is om de mensen te sensibiliseren. De wetgeving in België loopt voor op de mentaliteit van de mensen.”

Busje, geen praalwagen

De dag begon met een flyeractie op het Kolonel Dusartplein tijdens de ochtendspits. De marktkramers op het plein, busreizigers en studenten op weg naar school: iedereen kreeg een sticker om op een zichtbare plek te kleven. Het plein werd ingekleed met regenboogvlaggen, het symbool van de holebibeweging en er stond een kleurrijk busje geparkeerd. Met het busje gingen ze langs bij 37 Limburgse gemeenten om de regenboogvlag aan het gemeentebestuur te overhandigen.

Ook een Limburgse delegatie van de sp.a kwam haar steun betuigen. Zo waren de Hasseltse schepenen Valerie Del Re en Rob Beenders aanwezig. Beenders merkt meteen het regenboogbusje op van de organisatie. Schepen Del Re vindt het jammer dat de partij dit jaar geen praalwagen op Gay Pride-parade heeft. “De PS heeft er wel een”, verzucht ze.

Fotomoment met minister

De burgemeester van Wellen, Els Robeyns, kwam eveneens haar steun betuigen. Robeyns stapte eerder dit jaar in het huwelijksbootje met haar vriendin. Vlaams minister Ingrid Lieten bracht ook een blitsbezoekje om de jongeren een hart onder de riem steken. Na een kort fotomoment moest ze helaas alweer vertrekken.

De reden achter al die politieke aandacht is de jongeren niet ontgaan. “Het is weer een verkiezingsjaar”, klinkt het. Senzcuk vat het echter positief op. “Voor wat hoort wat. Zij beloven ons om werk te maken van holebirechten en wij gaan met hen op de foto. Dat geeft ons natuurlijk ook meer zichtbaarheid”, legt hij uit. “Als ze hun beloftes niet nakomen, dan hebben wij ook wat munitie om hen daar aan te houden.”

“Holebi, hoe werkt dat?”

In de namiddag verplaatst de actie zich naar het station van Hasselt. Hoewel het grootste deel van de actievoerders jongens zijn, zijn er toch ook wat meisjes bij. Michelle Bervoets profileert zich als een van de enthousiastere verdedigers van de zaak. Zonder schroom overtuigt ze zelfs de buschauffeurs om een stickertje op te kleven. “Van meisjes wordt het sneller aanvaard dat ze holebi zijn, omdat ze geen macho-imago moeten volhouden. Ze durven je als meisje ook niet zo snel te slaan”, zegt ze.

De enthousiaste vrijwilligers spreken er de voorbijlopende treinreizigers aan. De meeste aandacht krijgen ze van een groepje allochtone jongeren. Ze staan te kijken van de durf van de jonge homo’s. “Zijn jullie allemaal homo?” vraagt er een, “Hoe hebben jullie dan seks, langs voor of langs achter?” probeert een ander. “In Albanië zou je dit niet kunnen doen op straat”, stellen zij.

Na een tijdje komen enkele jongeren evenwel vragen om een stapeltje stickers en beginnen ze zelf met uitdelen. Een van de jongeren excuseert zich voor het vreemde gedrag van zijn vrienden. “Ik heb enorm respect voor wat jullie doen”, besluit hij.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 17/05/2014