"Ik ben als homoseksueel geboren en ben het altijd geweest, maar in Algerije ben ik een zondaar", zegt Bouzoureenee Zahreddine meermaals. Hij is geboren in Algerije, maar verblijft als politiek vluchteling in België. Homoseksualiteit is nog altijd uit den boze in de Arabische wereld.
Zahreddine vertelt met een klein hartje over enkele Algerijnse vrienden die vermoord werden om hun geaardheid. Homo zijn in Algerije, en bij uitbreiding in heel de Arabische wereld, is gevaarlijk. De maatschappij maakt het er onmogelijk om een andere geaardheid dan heteroseksualiteit te beleven. De religie, de islam, maakt het ook moeilijk, want homoseksualiteit is onnatuurlijk. Hypocriet, vindt Zahreddine. "In Jemen kan een man trouwen met een meisje van twaalf jaar. Is pedofilie dan niet onnatuurlijk?"
Maatschappij tegen
"Ouders kijken niet naar wie hun zoon is, maar naar wat de buren over hem denken of zeggen", stelt Zahreddine. De maatschappij is enorm belangrijk in de Arabische wereld en de druk bijgevolg groot, zowel op de holebi's als op hun familie. Een homoseksuele man brengt zonde over zijn familie en dat straft de maatschappij af. "Wanneer je het aan je familie vertelt, is er een breuk. Ofwel aanvaardt je vader het niet, ofwel je moeder niet, ofwel helemaal niemand", zegt Zahreddine. De basis in de Arabische wereld is de gemeenschap en die bepaalt hoe je je kleedt of hoe je je gedraagt. "We leven niet voor onszelf, maar voor anderen."
Homoseksualiteit is in Algerije bij wet verboden met celstraffen tot drie jaar. In andere landen, zoals in het Midden-Oosten, gaat het nog verder: de doodstraf. De sharia geeft de familie van een holebi weinig keuze: het huis uitgooien of meteen vermoorden. Zahreddine hoopt dat internationale mensenrechtenorganisaties holebi's meer zullen beschermen en hen zullen helpen het leven te leiden dat ze willen.
Zelfs wanneer Arabische jongeren in België geboren zijn, in een Arabisch gezin, blijft hun geaardheid een probleem. "Holebi's van vreemde origine die hier geboren zijn, worden nog vaak verstoten door hun familie. De allochtone gemeenschap hier veroordeelt hun geaardheid ook", zegt Zahredinne. Volgens hem worden Arabische homo's ook vaker aangevallen dan Europese. "Europese holebi's boeien de - allochtone - aanvallers eigenlijk niet, zij doen wat ze willen. Een Arabische homo is echter 'iemand van ons' en dat leidt tot meer agressie."
Religie tegen
De islam is zeker niet de enige religie die homoseksualiteit veroordeelt. De paus trekt bijvoorbeeld regelmatig van leer tegen holebi's. De impact bij de islam is echter groter. "Zij hebben een zeer sterke band met hun religie. Wanneer ze een zonde begaan, denken ze altijd 'Wat zal God hiervan denken?' of 'God zal niet tevreden zijn'", legt Zahreddine uit. Veel homoseksuele Arabische jongeren denken voortdurend aan Gods oordeel en hebben het moeilijk om de eigen geaardheid te aanvaarden.
Voor Zahreddine lag het anders. "Ik was realistischer. Ik maakte me meer zorgen over mijn familie en ouders, want hen moest ik elke dag onder ogen komen en niet God." Hij noemt zichzelf dan ook geen moslim. "Ik geloof enkel wat ik zie en wat ik aanraak."
Vluchten
Veel holebi's zien geen toekomst in hun vaderland en vluchten. Sommigen blijven wel in eigen land, al dan niet vrijwillig. "Ik heb vrienden die in Algerije zijn gebleven of die niet de kans hebben gekregen om het land te verlaten. Zij leven ondergedoken." Wie vlucht, kan in België terecht als politiek vluchteling, zoals Zahreddine. Aangezien hij het risico op de doodstraf liep omwille van zijn geaardheid, kreeg hij een verblijfsvergunning. "Sommige vrienden die in Algerije zijn gebleven, zijn daar vermoord om hun geaardheid", zo maakt Zahreddine de ernst van de situatie duidelijk.
"Toen ik in België kwam studeren, zag ik hoe open de homowereld hier is. Hier word ik als homoseksueel aanvaard en gerespecteerd", zegt Zahreddine. Hij hoopte dat hij hier kon blijven om zijn seksualiteit open te kunnen beleven. "Ik wilde ontsnappen aan een systeem dat homoseksualiteit niet toelaat en niet accepteert", zegt Zahreddine.
Toekomst
Zahreddine hoopt op een betere toekomst voor holebi's in de Arabische wereld. "Het is echt moeilijk om je familie en vrienden achter te laten door je seksuele oriëntatie", zegt hij. Er is echter al een positieve evolutie volgens Zahreddine. "Er zijn verenigingen die vechten voor ons en steeds meer homo's accepteren zichzelf." Hij roept landen zoals België, waar homorechten al bestaan, op om de verenigingen in de Arabische wereld te helpen. "Ze moeten niet naar ons land komen om ons te zeggen wat we moeten doen, maar ze kunnen ons raad geven en ons steunen in onze strijd tegen homofobie."
Voor zichzelf hoopt hij ook op een mooie toekomst. "Iemand ontmoeten en een gezin bouwen, dat is de droom van iedereen. Het zal moeilijk zijn, maar niets is onmogelijk", besluit hij hoopvol.
© 2012 - Stampmedia - Gunther Malin
Dit artikel werd gepubliceerd door Apache.be op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack.be op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 26/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 26/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Koekje bij de koffiie op 27/04/2012