Vzw Nachtwacht en de scouts van Genk-centrum starten met Iedereen Ginsert. Met dit concept willen ze Genkse jongeren terug naar het jeugdhuis lokken. Velen weten immers amper van het bestaan van Ginsert af. Het project start op 11 mei met een sfeervolle caféavond.

Het idee van Iedereen Ginsert bestaat al langer. Giel Valkeneers, leiding van de scouts van Genk-centrum: "Een jaar geleden wilden we dit al organiseren, maar toen konden we het niet concretiseren. Bovendien was er ook niet veel animo voor. Het ging om een delicate kwestie: het jeugdhuis moest zijn toog afstaan aan een vereniging en zag dat niet direct zitten."

Ander doelpubliek

"Dit jaar was vzw Nachtwacht ook vragende partij voor avonden in de Ginsert", zegt Valkeneers. "We gingen samen met hen en het jeugdhuis rond de tafel zitten. Nu lukte het wel om tot een akkoord te komen. Op 11 mei organiseren we samen onze eerste avond. We bemannen de toog en er zijn dj's. Maar de voornaamste bedoeling is om een gezellige avond te organiseren voor een ander doelpubliek dan gewoonlijk. Bij andere avonden hangt de invulling natuurlijk van de vereniging af."

Het is dan ook de bedoeling dat ook andere verenigingen Iedereen Ginsert invullen. Valkeneers: "We willen echt jongeren bereiken die anders niet in het jeugdhuis komen. Met verschillende verenigingen kunnen we telkens een ander doelpubliek aanspreken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Gigos en aan jeugdbewegingen. Zo komen op lange termijn steeds meer jongeren in contact met het jeugdhuis. Het hoogtepunt is onze feestmaand in september. Dan baat elke vrijdag een andere vereniging het jeugdhuis uit."

Lage inkomprijs

"Ons hoofddoel is dat Ginsert zo toegankelijk mogelijk wordt voor iedereen", zegt Valkeneers. "Er zijn weinig horecagelegenheden voor jongeren in Genk. Alleen in het jeugdhuis kan je nog bier voor 1,20 euro krijgen. Toch zit er altijd hetzelfde volk. Veel jongeren voelen zich er niet welkom, dat moet veranderen. Vandaar streven we naar een zo laag mogelijke inkomprijs. Op 11 mei is het gratis en anders vragen we niet meer dan 3 euro. Wij doen dit niet om winst te maken."

Nelis Linsen maakt deel uit van vzw Nachtwacht. "Wij hadden ook al langer het idee om iets met de ruimte van het jeugdhuis te doen", zegt hij. "In Genk zijn immers niet zo veel zalen, op Rondpunt 26 na, maar dat is nogal groot. In Ginsert kunnen we kleinschaligere evenementen organiseren. Vermits de scouts hetzelfde plan hadden, vonden we elkaar al snel. Omdat het publiek van het jeugdhuis veroudert, leek de timing ons ideaal. Dit is het moment om nieuwe mensen naar Ginsert en naar Genk-centrum in het algemeen te lokken. Daarom willen we ook samenwerken met verenigingen uit heel Genk, bijvoorbeeld Chiro Bret of de scouts van Winterslag."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben, foto: Stijn Vanderstraeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 08/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 08/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 09/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jeugdwerknet op 10/05/2012
Deze fotoreportage werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 12/05/2012, p. 2