De provincie Antwerpen onderzoekt of het haalbaar is om het hele gebied van gratis wifi te voorzien. Daarmee wil het provinciebestuur internet democratisch maken. Jongeren reageren enthousiast, maar hoe realistisch is het idee?
Het was Inga Verhaert (sp.a) die het plan op de agenda zette. “We zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is om de ganse provincie te voorzien van gratis internet”, stelde de gedeputeerde voor ICT. Al snel bleek dat er geen eensgezindheid heerst binnen het provinciebestuur. De gedeputeerden van CD&V en N-VA lieten weten dat, na de forse besparingen die de provincie doorgevoerd heeft, gratis wifi niet aan de orde is. Verhaert wil hen echter nog overtuigen.
In andere regio’s werd gratis wifi al eerder gelanceerd. In Gent bijvoorbeeld, op de Gras- en Korenlei. De stad bood daar tussen 2010 en 2012 gratis wifi aan. Het project is intussen afgebouwd omdat, door het aanbod van grote operatoren als Belgacom en Telenet , er praktisch overal in het stadscentrum gratis wifi was. Nu is er nog altijd gratis draadloos internet op de Graslei, zonder financiering van de stad.
3 miljoen euro
Ook in Wallonië is de discussie over wifi al 2 jaar aan de gang. Waals minister van Economie Marcourt wou oorspronkelijk 3 miljoen vrij te maken voor wifi in de stad Bergen. Daar was oorspronkelijk geen draagvlak voor, maar sinds het voorstel is uitgebreid naar verscheidene steden, gaf de Inspectie van Financiën groen licht. Zo kan je over twee weken in Luik gratis op draadloos internet surfen. Dat biedt een meerwaarde voor mensen zonder internetabonnement, zoals toeristen, die doorgaans geen account hebben bij providers in België. Gebruikers zullen wel maar 2 uur per dag kunnen surfen, om misbruik te voorkomen.
Er zijn ook talloze voorbeelden uit het buitenland die bewijzen dat het technisch haalbaar is. Zo is er sinds 2007 gratis draadloos internet in Parijs. Nu zijn er al 400 hotspots, opgesteld bij parken, bibliotheken en musea. Dat kostte het Parijse stadsbestuur 2,5 miljoen euro: zij speelden enkele operatoren handig tegenover elkaar uit.
Positieve reacties
De meeste jongeren staan positief ten opzichte van het plan van Verhaert. “Internet moet overal voor iedereen toegankelijk zijn”, vindt Ellen (19). “Ik heb zelf geen smartphone, maar zie vaak genoeg mensen sukkelen, op zoek naar wifi. Dat is altijd handig als je snel iets moet opzoeken”, stelt de hogeschoolstudente.
“Internet wordt tegenwoordig niet alleen binnenshuis gebruikt, maar ook erbuiten”, vult de 19-jarige Hasna aan. “Met gratis wifi wordt het gemakkelijker om sneller op het web te surfen.” De studente Toegepaste Taalkunde denkt dat er veel mensen gebruik van zullen maken.
Er zijn echter ook hier bedenkingen, want hoewel “gratis altijd goed is”, zoals Ilias (23) ons vertelde, meent Kevin dat de factuur op het einde zal moeten worden betaald door de belastingbetaler. “Het is lang geen slecht concept, maar ze zouden eerst andere dingen moeten oplossen en dan overal wifi ter beschikking stellen”, aldus de 19-jarige student TEW. Wordt ongetwijfeld vervolgd…
© 2014 – StampMedia – tekst: Fatima-Zahra Naimi, foto: Thomas Verstrepen
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Alleoverjeugd.be op 06/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 06/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 06/02/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 06/02/2014