Jill Hendrickx (20), modestudente uit Halle-Zoersel, studeert Fashion Design aan de ArtEZ University of the Arts in het Nederlandse Arnhem. Daarnaast ontwerpt ze eigen kledingstukken en accessoires uit plastic flessen en gerecycleerd materiaal. “Ik vond de transparantie en het materiaal zelf zo cool dat ik ermee ben blijven experimenteren.”

Jill Hendrickx’ fascinatie voor ontwerpen en design leeft al langer dan vandaag. “Op mijn vijftiende begon de interesse in mode serieuzer te worden”, zegt de studente. “Ik heb toen van mijn opa geleerd hoe je een naaimachine gebruikt, maar dan ben ik nog niet meteen kleding beginnen maken. Ik maakte alleen een T-shirt met korte en lange mouwen om te oefenen. Toen was ik meer bezig met schetsen en ontwerpen, helemaal niet op het niveau waar ik nu zit.”

Haar materiaalkeuze is anders dan de meeste ontwerpers. De Hallenaar probeert vervuiling te vermijden en materialen zoals plastiek te hergebruiken. “Mijn projecten met plastiek staan los van school”, vertelt Jill Hendrickx. “Ik doe dat vooral vanuit het environmental aspect want als fashiondesigner ben je al vervuilend. Sinds eind januari wil ik geen nieuwe stoffen meer kopen. Ik koos voor plastieken flessen omdat ik zie hoeveel mijn gezin verbruikte. Ik vond de transparantie en het materiaal zelf zo cool dat ik ermee ben blijven experimenteren.”

Als milieubewuste ontwerpster vindt Hendrickx het belangrijk om met deze materialen te blijven werken. Ze hecht vooral belang om dat te doen bij haar eigen stukken. “Ontwerpen met plastic wil ik voor mezelf houden, daar wil ik mijn eigen bedrijf van maken”, vertelt de studente. “Als ik daar niet genoeg geld mee zou verdienen, wordt dat mijn side business. Dan ga ik binnen een bedrijf werken, eerder op design en textiellevel dan. Ik zou dat wel binnen een sustainable bedrijf willen werken.”

“Ik vind het nice om iemand te zien rondlopen met een klein stukje van mij”

Naast schoolprojecten ontwerpt de studente eigen accessoires. Ze verkoopt de accessoires aan vrienden op school. “Accessoires maken, vind ik heel leuk omdat het universeel is. Het is niet alleen een vrouw die dat ontwerp kan dragen. Het is meer toegankelijk en ik vind het nice om iemand te zien rondlopen met een klein stukje van mij. En natuurlijk wil ik dit blijven doen met plastic.”

Ontwerpster in wording

Als ontwerper wil je gedragen worden. Dat is ook de droom van deze ontwerpster. “Ik zou het tof vinden als iemand famous een ontwerp van mij aanheeft”, vertelt Jill Hendrickx. “Daarnaast wil ik aan onbekende mensen verkopen. Als ik dat kan doen, zit ik al waar ik wil geraken. Ik hoef niet per se een grote designer te worden. Ik wil dat ik van mijn eigen stuks kan leven, maar ik hoef niet de volgende Rick Owens (Amerikaanse fashiondesigner, red.) te zijn.”

Daarnaast heeft de studente goede voornemers om milieuvriendelijk te zijn, maar ook te blijven. “Ik vind dat meer mensen sustainable moeten zijn. Er zijn mensen die foert zeggen, maar er is al zoveel kleding waardoor ik liever iets maak uit al bestaande materialen. Ik probeer zoveel mogelijk te upcycelen. Als ik toch stoffen koop, zijn het restjes. Ik koop niets nieuws van de rol, maar eerder overschotten van andere ontwerpers.”

Als beginnende ontwerpster probeert Hendrickx zichzelf toch al op de kaart te zetten. Dat doet ze door haar ontwerpen te delen op sociale media. Ze wil laten zien dat je met gerecycleerd materiaal ook mooie accessoires en kledij kan maken. Ze hoopt vooral dat zoveel mogelijk designers haar voorbeeld volgen om milieuvriendelijker met de wereld om te gaan.

vorige volgende