De 25-jarige Frédéric Piccavet werd op dinsdag 27 september verkozen als Europees jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad. Piccavet versloeg zijn drie medefinalisten, al was zijn overwinning naar verluidt erg nipt. “Het verschil bedroeg slechts enkele punten”, bekent Nozizwe Dube, voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad.

De verkiezing van de nieuwe vertegenwoordiger werd gehouden in het provinciehuis van Vlaams-Brabant, in Leuven. Vier kandidaten waren weerhouden voor de finale, waarin zij allemaal een speech brachten. Een vierkoppige vakjury duidde de winnaar aan. Tussen de speeches door was er een bij wijlen geanimeerd debat tussen Vlaams parlementslid Güler Turan (sp.a) en de Europese parlementsleden Tom Vandenkendelaere (CD&V) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Rob Heirbaut, Europajournalist bij de VRT Nieuwsdienst, modereerde de gesprekken.

De drie politici kregen stellingen uit de speeches van de vier kandidaten geserveerd, maar leken er vooral een sport van te maken om zo vakkundig mogelijk om de stelling heen te palaveren. Verder dan wat gehakketak en partijpropaganda kwam het veelal niet, al werd het gesprek even pittig toen de veel besproken afschaffing van de subsidies van politieke jongerenorganisaties op tafel kwam. Ook de aanpak van de vluchtelingencrisis zorgde voor vuurwerk, al was er een consensus tussen de drie politici dat de Europese Unie die crisis niet al te best had aangepakt.

 

 

 

De speeches

Het niveau van de kandidaten en hun speeches lag hoog. Frédéric Piccavet speechte als eerste, en overtuigde met zijn bekentenis dat het inderdaad niet makkelijk is om vandaag een jongere te zijn in de Europese Unie. Tegenkandidaat Balder Bongaerts spitste zich vooral toe op het mogelijk maken van meer inclusieve uitwisselingsprojecten tussen Europese jongeren, die enkel voor de happy few zijn. Bongaerts pleitte voor concrete tools die álle Europese jongeren met elkaar konden verbinden.

Eveline Meylemans, de enige vrouwelijke finalist, raakte een gevoelige snaar met haar persoonlijke boodschap: ze had gestudeerd met een leefloon, en kon het zich daarom niet veroorloven om bijvoorbeeld een semester in het buitenland te gaan studeren met het Erasmusprogramma. De Europese Unie zag ze als een wolk: iedereen weet dat ze in de lucht hangt, maar wat ze is en wat ze doet, is een vraagteken. Als vierde en laatste sprak Karim Bencherif. Bencherif maakte gebruik van metaforen om Europa dichter bij de mensen te brengen, en ijverde voor een Unie die niet de oorzaak van, maar net de oplossing voor problemen zou worden.

 

 

De vakjury

Jo Deman was als lid van het European Youth Forum, zowat de Europese jeugdraad, een van de juryleden: “We beslisten niet enkel op basis van de speech”, licht hij de selectieprocedure toe. “Er was ook een online sollicitatieformulier, een vragengesprek achter gesloten deuren en een onlinestemming, waar iedereen aan kon deelnemen. Al die factoren samen bepaalden de winnaar. Maar het was lastig!”

“De beslissing was zeer moeilijk”, bevestigt ook Nozizwe Dube, voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad en een van de juryleden die de winnaar aanduidden. “We hadden een luxeprobleem, met vier sterke kandidaten die allemaal sterke verhalen hadden. Het verschil bedroeg een of twee punten, dus het was spannend.”

Dube zal nauw samenwerken met Piccavet: “Hij zal de standpunten van de Vlaamse Jeugdraad verdedigen op Europees niveau, en daarbij is constante wisselwerking nodig. We moeten elkaar op de hoogte houden van wijzigingen op beide niveaus.” Nog een tip voor Frédéric van de voorzitster? “Hij moet zijn uitstekend luisterend oor blijven gebruiken, en in dialoog durven gaan met jongeren uit Vlaanderen en Europese lidstaten.”

Naast Jo Deman en Nozizwe Dube zetelden ook Jan Raeymaekers, stafmedewerker bij de De Ambrassade en de Vlaamse Jeugdraad, en Lotta Coenen in de jury. Coenen is na de finaleavond de ex-Europese jongerenvertegenwoordiger geworden. In haar afscheidsspeech, op de laatste avond van haar mandaat van twee jaar, blikte ze vol enthousiasme terug: “Het was een ongelooflijk leerzame ervaring voor mij, waarin ik ontzettend veel kansen heb gekregen. Ik heb in die twee jaar meer geleerd dan in vijf jaar aan de universiteit.”

 

 

Idealistisch

De winnaar werd dus Frédéric Piccavet, een 25-jarige Kortrijkzaan die aan de UGent zijn tweede master Internationale Politiek volgt. “Na de financiële en de vluchtelingencrisis is Europa een schermmiddel geworden voor politici, maar ook voor jongeren in mijn omgeving, om de schuld op te steken als het misloopt. Maar Europese politiek heeft net iets idealistisch, waarin ik zeker wil meegaan om Europa beter te maken. Energie, gelijke mogelijkheden voor iedereen en een sterk buitenlands beleid van Europa uit, spreken me het meest aan.”

Hij legde zichzelf meteen twee taken op: “Enerzijds wil ik naar de jongeren stappen en zeggen wat Europa voor hen doet. Anderzijds wil ik naar Europa stappen en zeggen wat de jongeren voor haar doen. Concreet is er een grote rol weggelegd voor het onderwijs en de media. Zo kan bijvoorbeeld Karrewiet (het jeugdjournaal op Ketnet, red.) meer aandacht besteden aan Europa. De zestigste verjaardag van Europa volgend jaar, kan daar zeker bij helpen (in 1957 werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, de voorloper van de huidige Europese Unie, red.).”

Ook een einddoel heeft de kersverse vertegenwoordiger al voor ogen: “Ik wil de Vlaamse jongeren weer laten geloven dat er een toekomst zit in Europa, en dat ze het morgen beter zullen hebben dan vandaag”.

© 2016 – StampMedia – Jonathan Hendrickx

 

 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 28/09/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/09/2016