HASSELT - Op zaterdag 16 februari vond in het
KC België in Hasselt de tweede voorronde plaats van de internationale muziekwedstrijd Imagine. De wedstrijd richt zich op alle jongeren tussen twaalf en twintig jaar die eender welk muziekgenre willen maken. Het podium is er van iedereen.

Het aantal muziekwedstrijden steeg de laatste jaren enorm. Denk maar aan Kunstbende, Interfacultaire Rockrally en aan de vele vrije podia. Imagine bestempelt zichzelf als de wedstrijd waar alle muziekgenres evenveel aandacht verdienen. Maar krijgt iedereen wel evenveel kansen? Drie bands getuigen over hun ervaringen met het podium en de jury.

FedRox

“Dit is de tweede muziekwedstrijd waaraan we deelnemen", zegt Staf Nys van FedRox. "In 2012 deden we al mee met Kunstbende, maar dat liep voor ons niet zo goed af. We wonnen niets en werden zelfs niet vernoemd. Daar probeer je dan lessen uit te trekken. Er was duidelijk nog veel werk aan de winkel. We veranderden onze naam van Red Star Lions naar FedRox en pasten de stijl aan. Voorheen speelden we vooral alternatieve rock. Nu is onze muziek iets meer uptempo en happier." Helaas viel ook FedRox buiten de prijzen. Het optreden vertoonde nochtans de nodige originaliteit en een behoorlijke dosis enthousiasme.

Eyes of Kali

Met hun moeilijk te omschrijven stijl was Eyes of Kali één van de minst commerciële bands op Imagine. De muziek sluit nauw aan bij de stonersludge, maar is afgewerkt met een vleugje noise. Op technisch vlak zat de act zeer sterk in elkaar. Liam Giraerts, de gitarist, improviseerde er op los. Maar door slecht afgesteld geluid, bleef hier niet veel van overeind.
“We hebben vorig jaar aan Kunstbende meegedaan. Daar werd onze muziek totaal niet geapprecieerd. Ze verkiezen een singer-songwriter met een paar simpele liedjes boven een sludgeband. Ons genre wordt niet serieus genomen bij dit soort wedstrijden”, klinkt het bij Tom Verelst, frontman van Eyes of Kali. Het optreden bruiste van de energie en werd afgesloten met een minuut pure noise. Jammer genoeg voor de groep greep ook Eyes of Kali naast de prijzen.

Booster Club

De stonergrunge-band Booster Club heeft meer ervaring met muziekwedstrijden. De groep bestaat twee jaar en nam al deel aan Kunstbende, Jonge Helden, Interfacultaire Rockrally (IFR), Pop A’ Cast en Bruis. “Jonge Helden hebben we gewonnen en bij de IFR en Pop A’ Cast staan we nog in de finale. De jury van Kunstbende was echter niet zo happig op onze muziek”, zegt Mattias Jonniaux. De band ontving na een goede set een verdiende wildcard voor de volgende ronde.

Een aanwinst

Zowel FedRox, Eyes of Kali als Booster Club hoopten met hun deelname aan Imagine gehoor te vinden voor hun afwijkende genres. Op andere wedstrijden werden ze naar eigen zeggen niet au sérieux genomen. Helaas sleepte enkel Booster Club een wildcard in de wacht.

”De jury van Imagine beslist niet zomaar welke groep genomineerd wordt en welke wint. Elke band wordt op basis van dezelfde criteria beoordeeld. Zo verloopt het voor iedereen eerlijk en wordt niemand benadeeld”, zegt Marijn Clijsters van Jeugd en Muziek Vlaanderen. Originaliteit, uitvoering, interactie met het publiek en voorbereiding vormen de belangrijkste aandachtpunten voor de jury.
Imagine onderscheidt zich van andere muziekwedstrijden door het geven van feedback aan de deelnemers. Iedere band ontvangt na afloop een document met opbouwende kritiek. Zo weten de jongeren waar ze aan moeten werken en hoe ze kunnen evolueren. Daarnaast worden er tal van workshops georganiseerd. De organisatie wil de acts die doorgaan naar de volgende ronde alle groeikansen bieden.

Imagine is ongetwijfeld een aanwinst binnen de wereld van de muziekwedstrijden. Niemand wordt uitgesloten, elk genre mag deelnemen en er is uitstekende begeleiding. Toch lijkt het erop dat de jury niet even happig is op meer afwijkende genres.

© 2013 – StampMedia – Martijn Vandenborne - foto: Kimmy Willems