Het hoogtepunt van de 1 meifeesten in Genk is de 'O-parade' of de parade van verwondering. Een grote stoet van onder meer praalwagens, dansers en steltlopers trekt dwars door het centrum van Genk. Ook dit jaar ontlokte de parade verrukte kreten onder de aanwezigen.

De Genkse 1 meifeesten lokken elk jaar tal van bezoekers naar Genk. Dit jaar verwachtte de politie er maar liefst 30.000. Het hoogtepunt van de dag is de 'O-parade', een lange stoet met internationale en Genkse gezelschappen.

Blikvangers waren 'The Caterpillar', een enorme opgeblazen rups van meer dan twintig meter lang en 'De Gekke Vliegeniers'. Die laatsten kwamen uit Frankrijk en vielen op met ingenieuze machines, heteluchtballonnen, vliegfietsen en steltlopers.

Hondjes plooien

Niet alleen de internationale gasten zorgden voor vertier, er waren ook creaties van Genkse makelij. Ballonkunstenares Sofie Vandewyer creeërde grappige dodo's uit ballonnen. "In elke vogel zitten zo'n vijfhonderd ballonnen. Gelukkig hebben we apparatuur om ze op te blazen", grapt Vandewyer.

"Het begon heel onnozel, met een workshop om hondjes te plooien", vertelt Vandeweyer. Ze is intussen al tien jaar actief als master in de ballonplooikunst. Vandewyer schopte het met haar ballonnencouture zelfs tot in Sjanghai en is nog lang niet van plan te stoppen. "Ik knoop ballonnen tot mijn vingers stijf staan van de reuma."

Uitstraling

De stoet op 1 mei is het hoogtepunt uit de éénjarige carrière van Liese Vanormelingen (19). Zij werd op 12 maart verkozen tot Meikoningin. "Het is heel fijn", glundert ze. "Naast de parade mag ik dit jaar ook andere evenementen openen en krijg ik fotoshoots."

Volgend jaar mag Vanormelingen zelf in de jury zetelen. "Volgens mij moet de Meikoningin een voorbeeldfunctie zijn voor Genk. Ze moet ook vlot kunnen praten en uiteraard veel uitstraling hebben. Al wil ik dat niet van mezelf zeggen", lacht ze.

Vermoeiend

Fanfares en muziekverenigingen zorgden voor de muziek. Tussen de artiesten en praalwagens kon je verschillende dansgezelschappen in actie zien. De danseressen van balletschool Véronique Lenaers waren voor de gelegenheid gekleed in barokjurken. "We doen ieder jaar mee. Het is vermoeiend om een dans zo lang vol te houden, maar een uitgelezen kans om onze kunsten aan het publiek te tonen", vertelt Lenaers.

Ooh's en aah's

Tijdens de doortocht van de stoet waren de 'ooh's' en 'aah's' niet ver te zoeken. Het publiek was duidelijk tevreden. De 22-jarige Bianca Vossen genoot zienderogen. "De ene groep was nog mooier dan de andere. Heel leuk waren ook die speciale groepen als de Vliegeniers. Ik kwam de laatste drie jaar kijken en ik vond dit toch wel de beste editie."

© 2011 - StampMedia/Xios - Tekst: Liesbeth Merckx, foto's: Robbert Van Nes, Maurizio Ciranni, Jolijn Lamers en Pauline Poelmans