Irish coffee op de Vlasmarkt: waar komt de traditie vandaan, waar bestel je de beste speciale koffie en wat vinden de Genste Ieren daar eigenlijk van?

Wanneer de eerste zonnestralen de bloeddoorlopen ogen van menig feestvierder op de Vlasmarkt verblinden, zijn de Irish coffees die er geconsumeerd werden niet meer te tellen. Wat voor Ieren not done is, geldt op de Vlasmarkt als regel: wie de ochtend wil halen, slaat op tijd en stond een Ierse koffie achterover.

Edmond Cocquyt senior was erbij toen Walter De Buck en de zijnen de Feesten in 1970 nieuw leven inbliezen. “Jonge mensen moeten goed beseffen dat de Feesten in het gezegende jaar ’70 niet meer waren dan een wijkbarbecue. Als het begon te regenen, vluchtte iedereen Het Trefpunt in. Je kan je zo wat voorstellen hoeveel volk er in die eerste jaren op de Feesten afkwam.”

Ekkentou

In die tijd was er nog geen sprake van Irish coffee op de Vlasmarkt. “Er was helemaal niets te beleven, er waren daar misschien twee cafés te vinden”, legt Edmond Senior uit. Doorheen de jaren wonnen de Feesten meer en meer aan populariteit. “Om stoom af te blazen, trokken wij na het laatste optreden, rond een uur of één, richting café Ekkentou. Die hadden een geïmproviseerd terras waar we met z’n allen een Irish dronken. Om een of ander reden heeft die gewoonte zich doorgetrokken tot vandaag.”

Dat wil niet zeggen dat Edmond Senior vandaag nog een echte fan is van de Irish coffees op de Vlasmarkt. “Meer zelfs, een echte Irish vind je niet op de Vlasmarkt. Qua ingrediënten zit alles er in wat er moet in zitten, maar de manier waarop het gemaakt wordt, is gewoonweg schabouwelijk.”

Esthetisch dronken

Sean, jobstudent bij de Ierse pub Denis Foley’s, vindt het hele concept van Irish coffee drinken op de Gentse Feesten maar een bizarre aangelegenheid: “Het is een digestief, dat hoor je niet te drinken om vijf uur ’s morgens tussen tweehonderd mensen die op je voeten trappen. Maar het genie dat het verzonnen heeft, verdient een award voor zijn economisch inzicht.” Sean maakt snel een simpele rekensom: “Een goedkope fles whiskey van een liter kost hooguit zeven euro. Per Irish Coffee heb je maximaal vijf centiliter nodig. Dat betekent dat je twintig bekers, telkens aan zes euro, uit één fles krijgt. Crazy Money.”

Bij Celtic Towers bereidt Chris, een Schot die al tien jaar in de pub werkt, de koffie zoals het hoort: “Een shot Ierse whiskey, een lepel bruine suiker en daaraan een kop koffie toevoegen. Omdat de koude whiskey niet met de suiker mengt, wordt het geheel opgestoomd. Normaal gezien gebruiken we verse room, maar slagroom kan ook. En om het af te werken, strooi ik er wat cacaopoeder over.”

Beide pubs serveren de koffie zonder laagjes. Sean legt uit: “In Ierland drink je hem zoals hij komt, what you see, is what you get. Die lagen hebben geen zin als je de boel achteraf mengt. Het probleem is dat veel mensen tegenwoordig verwend zijn en willen dat het er allemaal mooi uitziet. It’s all about the esthetics.“

Vlasmarkt in het ochtendgloren

Op de Vlasmarkt wordt alles wat wazig in het ochtendgloren en lijken de esthetics deel uit te maken van een ver verleden. Om vijf uur staan er nog honderden feestvierders tegen elkaar aan te schuren en vliegen de Irish coffees erdoor. Een zorgvuldig samengesteld panel van die-hard bezoekers testte vijf populaire koffies op het drukbezette plein.

De Irish van de Aap werd het eerst op de proef genomen, maar stelde zwaar teleur. Een lauwe koffie waarin de whiskey amper te bespeuren was, ging niet zo vlot binnen. Ook bij Kinky Star werd de whiskey niet op voorhand opgewarmd. Voordeel is wel dat je het Ierse goedje daar uit een klassiek glas drinkt. Om verschroeide vingertoppen te vermijden, wordt het glas in een plastic beker meegegeven. Qua service kan dat tellen. Bovendien is de Irish coffee er een halve euro goedkoper dan op de rest van de Vlasmarkt (als je het glas keurig terubrengt). De Charlatan gebruikt koffie van Illy, maar vooral de verse slagroom is een pluspunt. Ook de temperatuur is op peil.

De winnaar kiezen, was geen eenvoudige zaak. De Irish coffee van de Pantomiene is veruit de populairste. Terecht, want het is een warme koffie, die sterk smaakt en waarin duidelijk bruine suiker (geen siroop) gebruikt is, zoals het recept voorschrijft. Maar de echte nummer één is de Irish van underdog Bar des Amis. Een kartonnen bekertje en een flinke dosis whiskey waren meer dan genoeg om te overtuigen: een Irish coffee met pit.

© 2013 - StampMedia / Mediaraven - Freek Evers & Wided Bouchrika