Wie een stukje Jazz Middelheim mee naar huis wil nemen, kan terecht tegenover de Main Stage. Daar baat Ignace Minne uit Brugge al voor het vijfde jaar op rij een tijdelijke versie van zijn winkel uit.

Ignace is de vierde generatie eigenaar van Rombeaux, al 100 jaar een begrip in de wereld van de platenzaken. Zijn vrouw Ann staat op Jazz Middelheim achter de kassa. “Van zodra het festivalprogramma bekend is, stellen we de collectie samen en zoeken we naar zeldzame zaken die in dezelfde stijl liggen en interessant zijn voor collecteurs.”

Tijd

De manier van werken op een festival is wel anders. In de winkel is er mogelijkheid om te luisteren en kan er meer tijd gemaakt worden voor de klanten. Hier krijgen Ann en haar collega’s soms heel veel vragen tegelijk.  “Avishai Cohen is deze editie echt een topper. Na zijn concert gisteren was het hier echt een stormloop, we hadden zelfs te weinig cd’s en moesten mensen teleurstellen. Het was dan ook een schitterend optreden, zeer goed opgebouwd.”

Chris, jazzverantwoordeijke van Rombeaux, is al 50 jaar met jazz bezig en kent het genre en zijn publiek door en door. Van sommige collecteurs weet hij perfect wat ze in hun persoonlijke collectie hebben zitten. Toch blijft het voor hem ook verrassend. “Het festivalpubliek is elke dag anders. Naargelang de programmatie, verandert ook ons cliënteel. Er zijn jazzliefhebbers die op ontdekking gaan binnen het repertoire, maar ook festivalgangers die eerder vertrouwd zijn met moderne of klassieke muziek. Voelen en groeien binnen de muziek is voor iedereen anders. Op die manier krijg ik bijna nooit twee keer dezelfde vraag.”

Inspiratie

Tijdens het optreden van Alethei feat. Jasper Hoiby komt festivalganger Johan Podevyn naar de platenstand. Hij wil graag een cd van de groep, maar omdat het optreden deel uitmaakt van het coaching project van het Antwerpse conservatorium, bestaat die cd niet. “Ik heb me laten inspireren door de groep die nu bezig is. Ik wilde iets in dezelfde stijl, met sax en gitaren. Op Jazz Middelheim laat ik me graag verrassen, want op die manier heb ik al heel wat artiesten leren kennen. Chris heeft me nu onder andere 'Notes From Big Album' van Charles Lloyd aangeraden.”

Sommige festivalgangers hebben hun eigen jazzgids bij, zoals Katrien Decoster en David Van Tendeloo, die met hun smartphone boven één van de platenbakken hangen. “Wij houden van Jazz, maar het is een moeilijk genre om je weg in te vinden. We laten ons leiden door lijstjes met ‘De 50 Jazzplaten Die Je Moet Hebben’ en gaan dan af op de covers. Deze gaan we al zeker nemen: ‘The ecstasy of Gold’, een soundtrack van een spaghettiwestern."

Voor Ignace en zijn team zijn het duidelijk hectische dagen. "We krijgen zowel kenners die precies weten wat ze willen, als liefhebbers die alles doorzoeken. Na een paar dagen  ligt hier dus alles zowat door elkaar." Maar de muziekliefhebber hoeft zich geen zorgen te maken. Op Jazz Middelheim 2015 ligt alles weer perfect op orde.

© 2014 - StampMedia - Ilse Cox; foto: Liesbeth Knaeps


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 16/08/2014