Jaarlijks zakken duizenden jazzliefhebbers af naar Park Den Brandt om te genieten van Jazz Middelheim. Maar wat is nu eigenlijk “jazz”?

Van Dale en Wikipedia

Als we de droge betekenis willen, dan is woordenboek Van Dale onze vriend. Hij zegt: “Jazz is een genre van geïmproviseerde muziek, oorspronkelijk beoefend door Amerikaanse zwarten.”

Maar wat is dan “geïmproviseerde muziek”? Onze lieve vriend Wikipedia weet er het volgende over: “In muziek is sprake van improvisatie, wanneer de muziek niet of niet geheel van tevoren is vastgelegd, en door musici tijdens de uitvoering spontaan wordt verzonnen.”

De bezoekers

Het internet is niet bepaald een gevoelige jongen. De bezoekers van het festival daarentegen verklaren dat muziek je kan raken tot in het diepste van je ziel.

Dees (62): “Jazz is een beleving, waarbij samenspel en creativiteit erg belangrijk zijn.”

Isabelle (44): “Voor mij klinkt de muziek als het ontstaan van de aarde.”

Tom (22): “Jazz is een muziekstijl die moeilijk te definiëren valt. Het is een stijl waar emoties en experiment vooral centraal staat.”

De organisatie

Zoals veel muziekstijlen heeft ook jazz verschillende aspecten. Organisator Bertrand Flamang: “Technisch gezien is jazz gewoon een vierletterwoord. Mensen komen voor de charme. Wij proberen elke dag een ander gezicht van jazz te tonen.”

© 2014 – StampMedia – Karolien Segers: foto; Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 14/08/2014