De weergoden zijn Jazz Middelheim niet heel goedgezind dit jaar. Maar waar iedereen vlucht voor de regen, blijft Daniel Verbiest (57) in zijn stoeltje onder zijn paraplu zitten. De liefde voor het festival is dan ook enorm groot. “Wat is er mooier dan vier dagen genieten van heerlijke jazz?”

Daniel zit op zijn stoeltje op de weide, links als je naar het podium kijkt. Dat stoeltje gaat al liefst dertig jaar mee. Een grote paraplu houdt hem droog wanneer de hemelsluizen weer opengaan. “Ik kom voor de muziek”, steekt een opvallend droge Daniel van wal als we hem na de regenbui aanspreken. “Vier dagen aan een stuk genieten van heerlijke jazz. Wat is er mooier?”

Jazz Middelheim © Milou Verstappen

Daniel noemt zichzelf een muziekveelvraat, maar de gemoedelijke sfeer van Jazz Middelheim overtuigt hem ieder jaar opnieuw om met zijn stoel langs te komen. ”Ik ben een fan van het eerste uur. Toen ik hier als achttienjarige kwam, stond hier nog die vieze, groene, grote tent. Na tien uur kon je zelfs gratis binnen. Je kon wel alleen een pintje en een hotdog krijgen. Dat kan je je nu niet meer voorstellen”, lacht hij.

“Tot in de puntjes verzorgd”

Hoewel het festival ondertussen grondig gemoderniseerd is, blijven de hoofdingrediënten hetzelfde. Kwaliteit, rust en het multiculturele zijn volgens Daniel de dingen die Jazz Middelheim zo bijzonder maken.

“Iedereen met maar een beetje festivalervaring zal je vertellen dat er geen enkel festival zo tot in de puntjes verzorgd is als dit. Het is gewoon af: prachtige omgeving, de mix van jong en oud, de geweldige geluidskwaliteit, drank uit een glas in plaats vanuit een ambetant, plastiek beker en een topaffiche”, stoeft Daniel.

Philip Catherine

Wel vindt de trouwe fan dat het festival doorheen de jaren strikter is geworden. “Ik herinner me nog de tijden waarin ze artiesten van het podium moesten sleuren omdat ze gewoonweg niet stopten met spelen. Dat zie ik nu niet meer zo snel gebeuren. Af en toe mis ik wel die optredens waarbij de boel lekker in brand werd gezet, zoals dat van Philip Catherine.”

Toch genoot Daniel als vanouds van de eerste festivaldag. Het Brussels Jazz Orchestra (foto) liet zijn hart sneller slaan en hij werd verrast door TaxiWars en De Beren Gieren.

Jazz Middelheim © Stefan Lambrechts

Dit weekend worden Daniel en zijn stoel vergezeld door zijn gezin. “Traditioneel vieren wij met het hele gezin moedertjesdag op Jazz Middelheim. Het is heel fijn om dit te delen met de kinderen. Mijn vrouw komt wel vaker mee, afhankelijk van wie optreedt, maar ik laat me verrassen door alles. Ik wil alles meemaken!”, besluit hij.

© 2015 – StampMedia – tekst: Chloë Carlens, foto’s: Stefan Lambrechts, Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/08/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/08/2015