© Soukaina Benamar

"We kunnen veel beter samenleven als we wat begrip opbrengen voor de weg van de ander", zo klinkt het bij armoede-organisatie ‘El Afras’. Dat is een jonge groep moslims die zich vrijwillig inzetten voor minderbedeelden in Mechelen. Met tal van initiatieven proberen zij een meerwaarde te bieden aan hun gemeente en andere jonge moslims te stimuleren tot ondernemerschap.

Maandelijks organiseert ‘El Afras’ een kooknamiddag waarbij minderbedeelden kunnen genieten van een warme maaltijd. “Natuurlijk is iedereen welkom”, benadrukt de 16-jarige oprichtster Yousra Afras. Op de vraag waarom ze deze organisatie in oktober startte, was haar antwoord duidelijk. “Ik word elke dag geconfronteerd met armoede in mijn omgeving. Het werd tijd dat ik iets ondernam”. Ze kon op korte tijd reken op een aantal actieve vrijwilligers en door haar netwerk van meer dan duizend mensen op Facebook trok ze spontane schenkers aan. Zo zijn er Mechelse bakkers en slagers die verschillende producten op regelmatige basis ter beschikking stellen voor ‘El Afras’.

© Soukaina Benamar

Yousra kan door haar engagement zeventien gezinnen om de twee weken voorzien van voedselpakketten. Naargelang de noden en de situatie vult ze zakken met brood, water en andere belangrijke eetwaren. Ze brengt die dan persoonlijk aan huis, omdat ze ondervindt dat mensen dat appreciëren. ‘Ik merk dat het voor mensen vaak nog een drempel is om voedselpakketten te komen afhalen, dus ga ik zelf langs en sla ik een babbel’.

Topkwaliteit

Eén van de minderbedeelden is Jean-Pièrre. Hij vertelt hoe dankbaar hij is dat ‘El Afras’ bestaat. Iedere twee weken kan hij rekenen op een kwalitatief voedselpakket van de organisatie, iets wat niet vanzelfsprekend is volgens hem. Hij geeft aan dat hij maandelijks wel eens voedselpakketten ontvangt van organisaties waarvan de helft van de voedingswaren vervallen zijn. “Bij ‘El Afras’ krijg ik voedingsproducten van topkwaliteit”, benadrukt Jean-Pièrre. Verder vertelt hij dat de armoedebegeleiding in Mechelen beperkt blijft en dat wonen in deze stad bijna onbetaalbaar is.

‘El Afras’ is niet enkel actief in Mechelen. Op zes januari plannen ze een benefiet om geld in te zamelen voor een waterput in Sri Lanka. Miljoenen mensen leven daar namelijk in bittere armoede. Yousra hoopt met ‘El Afras’ zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen en andere jonge moslims in haar omgeving te stimuleren om zich samen te engageren. “Veel jonge moslims hebben wel ambities, maar soms steekt onzekerheid de kop op,” aldus Yousra.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 21/11/2018

vorige volgende