Het WerkInfoPunt (WIP), een nieuwe initiatief van stadslabo JES, werd op 26 februari geopend. Met dit vaste en laagdrempelige aanspreekpunt helpt JES jongeren met hun vragen en problemen rond onderwijs en werk. “Hier kunnen jongeren zonder afspraak binnen wandelen en hun vragen stellen. Dit in tegenstelling tot instanties als de VDAB”, aldus jongerencoach Salim.

JES is een stadslab voor kinderen en jongeren, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, werkwinkels volgen en de ruimte krijgen om te experimenteren. Dat allemaal om jongeren een stem te geven en hen aan te zetten aan hun toekomst te werken.

Het doel van JES is talenten en ambities van jongeren te ontwikkelen. Zelfs, of liever, juist, als de ontwikkeling van jongeren tegengewerkt wordt, staat JES klaar om hen te helpen om toch hun dromen waar te maken.

Het initiatief ontstond in 1984, met de oprichting van vzw Jeugd en Stad in Brussel. Jeugd en Stad had als doel om jeugdinitiatieven te begeleiden, informatie te verstrekken en vormingsprojecten voor jongeren te organiseren. In 1990 en 1998 werden respectievelijk de vestigingen in Gent en Antwerpen geopend, om zo ook de jongeren in deze steden van dienst te zijn.

Vast aanspreekpunt

JES blijft zoeken naar manieren om jongeren op actieve wijze aan hun toekomst te laten werken. Met de opening van het WerkInfoPunt in Borgerhout kunnen jongeren nu ook terecht bij JES met vragen over onderwijs en werk. Hier staan jongerencoaches en arbeid-competentiebegeleiders klaar om te helpen bij de zoektocht naar een opleiding of job, het opstellen van sollicitatiebrieven en cv’s en het begrijpen van lastige begrippen en afkortingen.

Tegelijkertijd probeert JES met WIP de jongerenwerkloosheid tegen te gaan. In Borgerhout blijkt dat van groot belang te zijn. “Eén op de drie is opgegroeid in een kwetsbaar milieu, één op de drie onder de 25 jaar is werkloos en de helft van alle jongeren in Borgerhout heeft geen diploma”, somt Zohra Othman, districtsschepen voor jeugd in Borgerhout, op. “En dat terwijl deze jongeren over zoveel talent beschikken.”

De kansen om die talenten te ontwikkelen, ontbraken tot voor kort. “Bovendien konden jongeren nergens terecht met hun vragen over onderwijs en werk”, meent Thomas Surmont, inhoudelijk medewerker van WIP. “Na een aantal losse initiatieven is er nu eindelijk een vast en vooral laagdrempelig aanspreekpunt waar jongeren terecht kunnen.”

Schepen voor Haven, Industrie en Werk, Marc van Peel, sprak met grote tevredenheid over dit nieuwe initiatief tegen jeugdwerkloosheid. “Het is goed om te zien dat er mensen zijn die hiermee aan de slag gaan.” Bovendien verzekerde Van Peel de medewerkers van JES dat zij kunnen rekenen op de steun van de stad. “Wij zullen ons steentje bijdragen waar dat kan.”

Vertrouwen en gebondenheid

De kracht van WIP ligt in de band die zowel jongeren onderling als de jongeren en de coaches met elkaar opbouwen. “Door wederzijdse acceptatie en vertrouwen durven jongeren hun problemen en vragen te uiten”, legt jongerencoach Salim (27) uit. Hij werkt voor het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, maar maakt deel uit van het WIP-team onder de vleugels van JES. Salim begeleidt jongeren onder andere bij het zoeken van een opleiding en inschrijvingen bij diverse instanties. Tevens probeert hij ontspoorde jongeren weer op het goede pad te krijgen.

Zelf heeft Salim geen vlekkeloze jeugd gehad. Dit heeft hem er toe aangezet om iets voor jongeren te betekenen. Vanuit zijn eigen ervaring pleit hij voor begrip van de leefwereld van de jongeren. “Niet het foute gedrag, maar de oorzaak van dat gedrag is belangrijk. Wanneer je daar begrip voor toont, zijn jongeren veel sneller bereid om onder begeleiding aan een betere toekomst te werken.”

Vrije tijd

Ook de jongeren zijn positief over de werking van het WIP. Jaouad (16) zit in het middelbaar en studeert economie-talen. Sinds kort komt hij af en toe langs bij WIP om samen met zijn begeleider te zoeken naar een studentenjob. "Samen met mijn coach heb ik al een CV gemaakt", vertelt Jaouad. "Ik vind de begeleiding goed, evenals het initiatief."

Naast het werken aan een cv en het zoeken naar een job of een opleiding, kunnen jongeren eveneens voor hun vrijetijdsbesteding bij JES terecht. Samen met andere sportieve jongens gaat Jaouad regelmatig bowlen, zwemmen of voetballen op een toernooi. Naast hard werken aan hun toekomst, draagt JES ook ontspanning hoog in het vaandel.

© 2015 – StampMedia  Lisa Van der Waal


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/03/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 02/03/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 02/03/2015